Γεννημένος το 1981 ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης από τα Χανιά έχει ήδη στο βιογραφικό του την επίλυση του γρίφου του Τζον Φορμπς Νας. Μόλις στα 30 του είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής του Μ.Ι.Τ.
Χθες ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης τιμήθηκε από τους ανθρώπους του τόπου καταγωγής του, τις Βουκολιές, όχι μόνο γι αυτό που έχει κιόλας καταφέρει ως επιστήμονας, αλλά κυρίως για το ότι αναδεικνύει το διαφορετικό πρόσωπο της Ελλάδας υπενθυμίζοντας με τρόπο πειστικό σε όλο τον κόσμο ότι και αυτό το πρόσωπο είναι υπαρκτό.
Σύμφωνα με το flashnews.gr, η χθεσινή εκδήλωση που αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους των Βουκολιών και των γύρω περιοχών διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του δήμου Πλατανιά και των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.
Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης τόνισε πως «για να αλλάξει κάτι σε αυτή τη χώρα πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία μας. Τα νέα παιδιά που τώρα βλέπουν τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα θα πρωτοστατήσουν για να αλλάξουν τη χώρα μας». Στέλνοντας δε, μήνυμα στους νέους ανθρώπους που τα τελευταία χρόνια αναζητούν μια καλύτερη τύχη και περισσότερες προοπτικές στο εξωτερικό ο 31χρονος καθηγητής του ΜΙΤ σημείωσε ότι σαφώς και υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες στο εξωτερικό, αλλά όσα παιδιά επιλέγουν να φύγουν εκτός Ελλάδας να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους το πως μέσα από αυτό που κάνουν θα προσφέρουν στη χώρα μας.
Αναφερόμενος στο πώς νιώθει που σήμερα άνθρωποι από τον τόπο καταγωγής του ήρθαν να του δώσουν συγχαρητήρια για ό,τι έχει ώς τώρα καταφέρει αλλά και για την βράβευση και ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη του δήμου Πλατανιά, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, δήλωσε συγκινημένος.
Σε ερώτηση για το αν σκέπτεται να επιστρέψει στην Ελλάδα είπε οτι κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν είναι στα άμεσα σχέδια του.
Στο πλαίσιο της βράβευσής του ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης έκανε μια παρουσίαση της επιστημονικής του ανακάλυψης και δέχθηκε και αρκετές ερωτήσεις από τους συγχωριανούς του. Τη δουλειά του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη παρουσίασε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Μίνως Γαροφαλάκης.
Ο γρίφος του Νας, που ο Δασκαλάκης έλυσε στα 28 του, απασχολούσε για περισσότερα από 60 χρόνια τους επιστήμονες.
Γνωστό σαν θεώρημα του Νας (Nash solution ή Nash equilibrium στα αγγλικά), είναι μια θεωρητική έννοια ενός παιχνιδιού που περιλαμβάνει δυο ή περισσότερους παίχτες, κατά τον οποίο κάθε παίχτης υποτίθεται ότι ξέρει τις στρατηγικές που φέρνουν την ισορροπία των άλλων παιχτών και ότι κανένας παίχτης δεν έχει τίποτα να κερδίσει με το να αλλάξει μόνο την δική του στρατηγική. Αν κάθε παίχτης έχει μια επιλεγμένη στρατηγική κανένας παίχτης δεν μπορεί να κερδίσει με το να αλλάξει την δική του στρατηγική ενώ οι υπόλοιποι παίχτες διατηρούν αναλλοίωτη την δική τους στρατηγική, τότε η επικρατούσα κατάσταση της επιλογής των στρατηγικών και το αντίστοιχο κέρδος από αυτές αποτελούν το θεώρημα του Νας.
Το θεώρημα του Νας χρησιμοποιήθηκε κυρίως για να αναλύσει το αποτέλεσμα της στρατηγικής αλληλεπίδρασης πολλαπλών ατομικών αποφάσεων. Με άλλα λόγια είναι ένας τρόπος για να προβλέψουμε τι πρόκειται να γίνει αν πολλοί άνθρωποι ή πολλοί οργανισμοί παίρνουν αποφάσεις ταυτόχρονα και η απόφαση του κάθε ενός στηρίζεται στην απόφαση των υπολοίπων. Η πιο απλή εξήγηση της διορατικότητας του Νας, έγκειται στο ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα όταν πολλά άτομα παίρνουν αποφάσεις αν αναλύσουμε μόνο τις αποφάσεις. Αντιθέτως, πρέπει να ρωτήσουμε τι πρόκειται να κάνει κάθε παίχτης, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση των υπολοίπων.
Η ταινία «A Beautiful Mind» («Ένας υπέροχος άνθρωπος», 2001) είναι βασισμένη στη ζωή του Νας και δείχνει τη μάχη του με τη σχιζοφρένεια.