Ημερίδα με θέμα «Μονάδες εσωτερικού ελέγχου: Παρεμβάσεις και νέες προοπτικές», πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς με σκοπό να τονιστεί η σημασία των μονάδων εσωτερικού ελέγχου και ο ρόλος που θα διαδραματίσουν στην μάχη για την πάταξη της διαφθοράς.
Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Τέρενς Κουίκ, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, η Μαρία Παπασπύρου, γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης και ο Γιώργος Βασιλειάδης, γγ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, εκ μέρους και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αναπληρωτή υπουργού για Θέματα Διαφθοράς.
Ο κ. Βερναρδάκης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο νέο νόμο για τη δημόσια διοίκηση, τονίζοντας ότι «πριν μιλήσουμε για τα θέματα της διαφθοράς, πρέπει προφανώς να εξασφαλίσουμε ότι το Δημόσιο, ο δημόσιος τομέας, λειτουργεί σε ένα καθεστώς αξιοκρατίας, σε ένα καθεστώς αναγνώρισης και όχι αχρηστίας, σε ένα καθεστώς διαφάνειας και σε ένα καθεστώς που σέβεται και υπερασπίζεται τι; Το δημόσιο συμφέρον».
Ο κ. Κουίκ, αφού διακήρυξε ότι δεν πρέπει να υπάρχει «ασυλία σε κανέναν», επισήμανε ότι «το κακό είναι ότι ένας ολόκληρος δημόσιος τομέας μπαίνει στο στόχαστρο από εκείνους τους επίορκους που είναι μία ισχνή μειοψηφία. Είναι εκείνοι που είτε έχουν την απόλυτη ελαστική συνείδηση για ίδιον όφελος είτε υπηρετούν με απόλυτη προσήλωση τα κομματικά, πολιτικά αφεντικά τους». Επίσης ο κ. Κουίκ εξήρε την συνεργασία του με τον κ. Παπαγγελόπουλο και τον κ. Βασιλειάδη, και ανέφερε πως κάθε υπουργείο και κάθε φορέας του Δημοσίου πρέπει να έχει μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου.
Ο κ. Βασιλειάδης ανέφερε: «Αυτό που θα πρέπει να δούμε σε σχέση με το κράτος και αυτό δεν θα έχει φώτα δημοσιότητας πάνω, είναι το πώς θα κάνουμε τις κατάλληλες παρεμβάσεις και θα δημιουργήσουμε τις κατάλληλες δομές, ούτως ώστε να μην ξαναδημιουργηθούν αυτά τα φαινόμενα». Η κ. Παπασπύρου αναφερόμενη στους δημοσίους υπαλλήλους είπε: «Πολλές φορές υποτιμούν τη δουλειά τους και κατ’ επέκταση τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον πολίτη και στο κράτος. Ενδιαφέρον δείχνουν κυρίως όσον αφορά τη μισθολογική εξέλιξη -δεν είναι απαραίτητα αρνητικό αυτό- όμως στα όποια σεμινάρια εκπαίδευσης θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη σημαντικότητά τους και στον πολιτισμό που εκπέμπουν με ό,τι σημαίνει αυτό! Είναι στοίχημα το όλο εγχείρημα του Εσωτερικού Ελέγχου και θα πρέπει να τρέξει με ταχείς ρυθμούς!».