Ζήτημα χρόνου εκτιμάται ότι είναι η επέκταση των δρομολογίων του προαστιακού σιδηροδρόμου της Πάτρας, προς τον Άγιο Βασίλειο, που βρίσκεται στην ευρύτερη παραλιακή περιοχή του πρώην δήμου Ρίου.

Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Πατρέων τα περιστατικά κλοπής υλικού που σύμφωνα με τον ΟΣΕ είχαν αποτελέσει εμπόδιο στην επέκταση, δεν φαίνεται να έχουν τη σοβαρότητα που αρχικώς εκτιμήθηκε. Με βάση αυτά τα δεδομένα γίνεται πλέον προσπάθεια να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες η λειτουργία της γραμμής μέχρι τον Άγιο Βασίλειο, καθώς από τον ΟΣΕ εκτιμάται ότι αυτό είναι εφικτό.

Πάντως ο δήμος Πατρέων ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια, ώστε να προχωρήσει αμέσως μετά η επέκταση των δρομολογίων του προαστιακού και στις περιοχές των Αραχωβιτίκων και του Ψαθόπυργου, αλλά και προς τις νότιες συνοικίες της Πάτρας.

Ο προαστιακός σιδηρόδρομος, ο οποίος συνδέει την Πάτρα με το Ρίο, λειτουργεί εδώ και περίπου έναν χρόνο. Όπως εκτιμάται, μετακινούνται σε σχεδόν καθημερινή βάση, περίπου 1.000 άτομα. Το δρομολόγιο από την Πάτρα προς το Ρίο διαρκεί περίπου 15 λεπτά, ενώ γίνονται στάσεις και σε ενδιάμεσες περιοχές, για την εξυπηρέτηση περισσοτέρων κατοίκων. Επίσης η λειτουργία του προαστιακού έχει βοηθήσει στην μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων από την Πάτρα προς το Ρίο και αντίστροφα