Εγκλωβισμένοι στο λιμάνι του Πειραιά είναι περίπου 4.100 πρόσφυγες που έφτασαν το πρωί από νησιά του Αιγαίου, αλλά δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Αιτία η απαγόρευση διέλευσης Αφγανών στην ΠΓΔΜ και η απαίτηση όλοι οι πρόσφυγες να κατέχουν διαβατήριο ή ταυτότητα καθώς δεν επαρκεί πλέον το υπηρεσιακό σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, 2.500 άτομα αποβιβάστηκαν από το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που κατέπλευσε στον Πειραιά από τη Χίο και τη Μυτιλήνη και 1.558 άτομα από το πλοίο «Αριάδνη», που επίσης έκανε το δρομολόγιο Χίος – Μυτιλήνη.

Στους πρόσφυγες έχει προταθεί να κατευθυνθούν προσωρινά σε χώρους φιλοξενίας στην Αττική, μέχρι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα με τη διέλευσή τους από τα σύνορα.

Στο μεταξύ, στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης, στο ύψος Ειδομένης-Γευγελής, η πληρότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο», μετά την απόφαση των αρχών της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την αστυνομία, σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονται, αυτή την ώρα, στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ άλλα 62 λεωφορεία, στα οποία επιβαίνουν περίπου 3.000 άτομα, περιμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τον καταυλισμό, προκειμένου να πάρουν το «πράσινο φως» από την αστυνομία για να συνεχίσουν την πορεία τους.

Δείτε φωτορεπορτάζ στο newsbeast.gr…

metnandajprei1

metnandajprei2

metnandajprei3

metnandajprei4

metnandajprei5

metnandajprei6

metnandajprei7

metnandajprei8

metnandajprei9

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος