Η απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σχετικά με τον μητρικό θηλασμό επιβάλλει την ανάγκη θεσμοθέτησης μέτρων, δράσεων, προγραμμάτων, προκειμένου να προαχθεί και να υποστηριχθεί. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στο μαιευτήριο θήλασαν αποκλειστικά το 41% των γυναικών και στο τέλος του 6ου μήνα το ποσοστό αποκλειστικού θηλασμού σχεδόν μηδενίστηκε, 0,9%.
Στον διεθνή χώρο, τα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού για τους 6 μήνες, κυμαίνονται από 22% στη Γερμανία, 12% στη Σουηδία και στις ΗΠΑ και 9,7% στην Αυστρία, μέχρι κάτω του 1% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συστάσεις του ΠΟΥ και της UNICEF, προτείνουν αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για ολόκληρο το πρώτο έτος ζωής του βρέφους.
Διάταξη για προαγωγή μητρικού θηλασμού
Με διάταξη στο νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», θα καταστεί δυνατό ώστε, να καθιερωθούν μέτρα, όπως η υποχρεωτική έγγραφη συναίνεση της μητέρας, προκειμένου να χορηγηθεί υποκατάστατο μητρικού γάλακτος εντός του μαιευτηρίου στο νεογνό, στην περίπτωση που η χορήγηση δεν υπαγορεύεται από ιατρικούς λόγους.
Όπως αναφέρεται, το αποτέλεσμα της εφαρμογής της πρωτοβουλίας των «Φιλικών προς τα Βρέφη Νοσοκομείων», καθώς και των μελλοντικών δράσεων προώθησης του μητρικού θηλασμού, θα αποδώσει όφελος στην εθνική οικονομία, μέσω της μείωσης της δαπάνης για την υγεία και της αύξησης της παραγωγικότητας. Σχετική έρευνα στις ΗΠΑ για το 2007, μελέτησε το άμεσο και έμμεσο κόστος της εγκατάλειψης του θηλασμού , περιλαμβάνοντας δέκα παιδικά νοσήματα και κατέληξε ότι εάν το 90% των οικογενειών στην Αμερική , διενεργούσε αποκλειστικό θηλασμό για τους έξι πρώτους μήνες ζωής οι ΗΠΑ θα εξοικονομούσαν ετήσια 13 δις δολάρια και θα προλάμβαναν 911 θανάτους , η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι θάνατοι βρεφών.
Για τη χώρα μας δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, μπορεί όμως το άμεσο και έμμεσο οικονομικό κόστος του μη θηλασμού να εκτιμηθεί γύρω στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με έρευνες, το υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό και μορφωτικό επίπεδο της μητέρας και της οικογένειας έχει συσχετισθεί με αυξημένα ποσοστά θηλασμού.
Όπως αναφέρεται, στην αιτιολογική έκθεση της διάταξης, το αποτέλεσμα των χαμηλών ποσοστών θηλασμού στις ευάλωτες κοινωνικοοικονομικά ομάδες είναι: η μεγαλύτερη επιβάρυνση της υγείας των βρεφών και των παιδιών, η αύξηση της οικογενειακής δαπάνης για την υγεία, η απουσία από την εργασία και η μείωση της παραγωγικότητας των μελών της οικογένειας που φροντίζουν τα ασθενή βρέφη ή παιδιά. «Με αυτό τον τρόπο ο μη θηλασμός επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και αναπαράγει την κοινωνική ανισότητα στην υγεία».
Η εισαγωγή μέτρων προώθησης του μητρικού θηλασμού θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στα οποία περιλαμβάνονται η πρόληψη νόσων, η μακροπρόθεση ανάπτυξη της νοημοσύνης των παιδιών, η διατήρηση της υγεία των γυναικών, η μείωση των ανισοτήτων στην υγεία.
Πάντως ο χαμηλός αριθμός των νοσοκομείων που είναι πιστοποιημένα ως φιλικά προς τα βρέφη, το χαμηλό ποσοστό των βρεφών που διατρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα του πρώτους έξι μήνες καθώς και η πρακτική της διανομής δωρεάν δειγμάτων συνθετικών και υποκατάστατων του μητρικού γάλακτος στα νοσοκομεία της χώρας περιλαμβάνονται στις καταληκτικές παρατηρήσεις της επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού των Ηνωμένων Εθνών προς τη χώρα μας (15 Ιουνίου 2012) .