Νωρίτερα από τις 18 Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι έτοιμο στο Σχιστό το hotspot όπως είπε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσας, σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό τα hotspots στο Σχιστό και στη Σίνδο στη Θεσσαλονίκη δεν θα είναι κέντρα κράτησης, αλλά ελεύθερης εισόδου και εξόδου, ελεγχόμενα στη διάρκεια της ημέρας, κλειστά και φυλασσόμενα στη διάρκεια της νύχτας.
H δυναμικότητά τους θα καθοριστεί με βάση τις δυνατότητες του υπουργείου Άμυνας, που για το Σχιστό δεν μπορεί να ξεπεράσει κατά τη ρεαλιστικότερη εκτίμηση τα 1.500 άτομα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα ο αριθμός θα είναι μικρότερος σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα.
Εξηγώντας για ποιο λόγο δεν έχουν επιλεχθεί ως χώροι αποβίβασης μεταναστών τα άλλα λιμάνια της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη και ο Βόλος, υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν βοηθούσε δραστικά στην αποσυμφόρηση του προβλήματος στην Αττική, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες κρατικές υποδομές σε αυτά τα λιμάνια που θα βοηθούσαν στη διαχείριση της προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών.
Στον Πειραιά 1.295 μετανάστες και πρόσφυγες
Δύο επιβατηγά πλοία έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά με 1.295 μετανάστες και πρόσφυγες.
Ειδικότερα, το «Νήσος Ρόδος» μετέφερε 635 άτομα από τη Χίο και 575 από τη Μυτιλήνη, ενώ το «Blue star 2» 85 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω.
Στον Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει εντός της ημέρας και το καταμαράν «Tera jet» με 982 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.