Εχουν έρθει με πλήρη εξάρτυση: κράνη, γάντια με κομμένα δάχτυλα, παπούτσια που κουμπώνουν στα πετάλια. Μόλις άφησαν τα γραφεία τους για μια ποδηλατική βάρδια στο βουνό. Θα κινηθούν σε πευκόφυτες πλαγιές και δυσπρόσιτα μονοπάτια, ψάχνοντας για ύποπτες κινήσεις και σημάδια φωτιάς. Άλλη μια βόλτα στον Υμηττό που θα εξελιχθεί σε περιπολία.

Ο 47χρονος Βασίλης Τζωρτζίνης είναι μηχανικός, υπάλληλος σε μελετητικό γραφείο και ο 38χρονος Δημήτρης Κανακάκης εργάζεται σε χρηματιστηριακή εταιρεία. Είναι και οι δύο μέλη της Ομάδας Ποδηλατών Χολαργού – Παπάγου, οι οποίοι εδώ και ένα μήνα περιπολούν εθελοντικά στον Υμηττό.

Οκτώ ποδηλάτες μετέχουν στην ομάδα πυροπροστασίας. Κάθε εβδομάδα βγαίνει πρόγραμμα με τις βάρδιές τους – κάθε μέρα τουλάχιστον ένας διατρέχει τις πλαγιές. Δεν υπάρχουν όμως περιορισμοί στο πόσοι θα πάνε ή ποια διαδρομή θα ακολουθήσουν.

«Για χρόνια βλέπω στην Ελλάδα να επαναλαμβάνεται ο φαύλος κύκλος: καίω, χτίζω, νομιμοποιώ. Δεν ήθελα να συμβεί το ίδιο στον Υμηττό, έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει στην Αθήνα. Γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ», λέει ο κ. Τζωρτζίνης στα Νέα.

«Ήταν δική μας πρωτοβουλία. Δεν περιμέναμε να μας φωνάξουν. Από τη στιγμή που ερχόμαστε για τις βόλτες μας, μπορούμε να συμβάλλουμε και εμείς στην προστασία του βουνού», προσθέτει ο κ. Κανακάκης.