Με νέα δεδομένα γίνεται από σήμερα η διέλευση των προσφύγων προς την Ευρώπη από τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, τα οποία είχαν κλείσει οι αρχές της γειτονικής χώρας τις δύο τελευταίες μέρες, ύστερα από απαίτηση βαλκανικών χωρών να διευκρινίζεται από την Ελλάδα ποιος είναι ο τελικός προορισμός του κάθε πρόσφυγα.
Συγκεκριμένα, από σήμερα οι πρόσφυγες θα μπορούν να περάσουν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εφόσον αναγράφεται στο υπηρεσιακό τους σημείωμα η χώρα τελικού προορισμού τους και ήδη πέρασαν οι πρώτοι που αναφέρουν ως χώρες προορισμού την Αυστρία και την Γερμανία.
Διευκρινίζεται ότι ο προορισμός που αναγράφεται στα υπηρεσιακά σημειώματα είναι αυτός που δηλώνει ο κάθε πρόσφυγας προσωπικά, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να βεβαιωθεί αυτό από τις ελληνικές αρχές.
Η αλλαγή αυτή έγινε μετά από απαίτηση αρχικά της Σλοβενίας, η οποία είχε ζητήσει εγγράφως από την Ελλάδα να αναγράφεται η χώρα προορισμού στα υπηρεσιακά σημειώματα των προσφύγων, κλείνοντας ταυτόχρονα τα σύνορά της, ενώ ακολούθησαν η Κροατία, η Σερβία και η ΠΓΔΜ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιωματούχος που χειρίζεται μεταναστευτικά ζητήματα, ο ρόλος των υπηρεσιακών σημειωμάτων που χορηγούνται στα σημεία εισόδου είναι να δηλώσουν τα στοιχεία των αλλοδαπών και τη χρονική διάρκεια παραμονής τους στη χώρα. Οι ελληνικές διοικητικές υπηρεσίες δεν νομιμοποιούνται να δίνουν επίσημα έγγραφα που να αναφέρουν τον τελικό προορισμό των προσφύγων και είναι παράδοξο να ζητείται αυτό από άλλες χώρες.
Ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα, βρέθηκε η φόρμουλα να δηλώνουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες τη χώρα προορισμού τους, προκειμένου να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο να συνωστίζονται οι πρόσφυγες (οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό είναι γυναίκες και παιδιά) στην ελληνική μεθόριο και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Αυτή τη λύση αποδέχτηκαν τελικά οι χώρες που είχαν θέσει τη συγκεκριμένη προϋπόθεση.
Η αναγραφή της δήλωσης προορισμού στο υπηρεσιακό σημείωμα κάθε πρόσφυγα, γίνεται στην Ειδομένη, στον δεύτερο έλεγχο που πραγματοποιείται στις προσφυγικές ροές, από την Ελληνική Αστυνομία με τη συνεργασία της Frontex.