Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος «υπηρέτησε ακάματα τον χώρο του κινηματογράφου, δημιουργώντας ιστορίες και εικόνες μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον σκηνοθέτη που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών.
«Για πενήντα χρόνια ήταν αφιερωμένος στην έβδομη τέχνη αφήνοντας πίσω πλήθος ταινιών. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης, ένας άνθρωπος αντισυμβατικός και τρυφερός με μεγάλη αίσθηση κριτικής και αυτοσαρκασμού, δημιουργούσε πρώτα για τον ίδιο, “για να ξεγελάει τον χρόνο”.
Οι άνθρωποι του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους του», καταλήγει η ανακοίνωση.
Σε δήλωσή του, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς ανέφερε: «Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου για την απώλεια του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ενός από τους σπουδαίους δημιουργούς του ελληνικού κινηματογράφου της Μεταπολίτευσης. Αφήνοντας πίσω του σημαντικό έργο δεκαεφτά ταινιών μεγάλου μήκους, ο εμβληματικός σκηνοθέτης υπήρξε έμπνευση και δάσκαλος της νέας γενιάς Ελλήνων σκηνοθετών. Η απουσία του θα είναι αισθητή στον χώρο της τέχνης του κινηματογράφου, αλλά οι ταινίες του, όπως “Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας”, “Αυτή η νύχτα μένει” ή “Τα οπωροφόρα της Αθήνας”, θα μας θυμίζουν πάντα την πολύτιμη συνεισφορά του στην τέχνη του».
Και η Λαϊκή Ενότητα εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήρια της στην οικογένεια και στους οικείους ενός εκ των κορυφαίων κινηματογραφιστών, του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, λίγες εβδομάδες μετά την προβολή της νέας ταινίας του, «Η κόρη του Ρέμπραντ».
Σύμφωνα με τη Λαϊκή Ενότητα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε τη χώρα μας διάσημη στο εξωτερικό με τις σπουδαίες ταινίες του, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται «Τα χρώματα της Ίριδας», «Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας», το «Βαριετέ», το «Μελόδραμα» και «Αυτή η νύχτα μένει». Με το σπουδαίο έργο του, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ο οποίος έζησε στο Παρίσι την περίοδο 1960 – 1973, έδωσε τη δυνατότητα στον ελληνικό κινηματογράφο να έρθει σε επαφή με την ευρωπαϊκή κουλτούρα.
«Ο θάνατος του Νίκου Παναγιωτόπουλου αποτελεί μια μεγάλη απώλεια για τον ελληνικό κινηματογράφο και, κατ΄ επέκταση, για τον ελληνικό πολιτισμό», καταλήγει.