Μικτή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους ηγέτες της «B’nai B’rith International», η οποία θεωρείται η Παγκόσμια Φωνή της Εβραϊκής Κοινότητας, τους ηγέτες της Διάσκεψης των Προέδρων, τους ηγέτες της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης AHEPA και του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου ΑΗΙ, θα πραγματοποιήσει από κοινού επίσκεψη στο Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο, από τις 10 ως τις 18 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση B’nai B’rith International και δημοσίευσε η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, η επίσκεψη της μικτής αντιπροσωπείας χαρακτηρίζεται «ιστορικής σημασίας» και σηματοδοτεί «την ευρεία στήριξη των Ελλήνων και Εβραίων των ΗΠΑ, για την ανάδειξη της τριμερούς σχέσης».

Στη διάρκεια των επισκέψεων θα γίνει «αξιολόγηση των σχέσεων των τριών χωρών σε θέματα ασφάλειας, ενέργειας, οικονομίας και πολιτικής».

Ειδικότερα, στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι «οι ηγέτες της AHEPA και του AHI θα συναντηθούν με τους εβραίους ηγέτες για να διερευνήσουν τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητες για ενίσχυση της συνεργασίας και της αλληλοκατανόησης».

Σημειώνεται, επίσης, ότι «η στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ έχει εξελιχθεί και βοηθά στην εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή με ευρύτερες επιπτώσεις. Αυτό αποδεικνύεται από την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής με τους ηγέτες των τριών χωρών, στα τέλη του Ιανουαρίου».

Κατά τις επισκέψεις, σχεδιάζεται να διερευνηθούν επίσης «θέματα και ανησυχίες μείζονος πολιτικής σημασίας, καθώς και τρόποι για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των λαών των τριών χωρών».

Η αντιπροσωπεία «θα επισκεφθεί ακόμη στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να μελετήσει τις προκλήσεις σε θέματα ασφαλείας στην περιοχή».

Η δωδεκαμελής αντιπροσωπεία θα συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ από τις 10 ως τις 13 Ιανουαρίου, θα συνεχίσει στη Λευκωσία 13 και 14 Ιανουαρίου και θα ολοκληρώσει με την επίσκεψή της στην Αθήνα, από τις 14 ως τις 18 του μηνός.

Η B’nai B’rith International θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο Gary Saltzman, τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Dan Mariaschin και τον διευθυντή Παγκόσμιου Κέντρου Alan Schneider. Τη Διάσκεψη των Προέδρων θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος Stephen Greenberg και ο διευθύνων σύμβουλος Malcolm Hoenlein.