Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Καθώς το ρολόι κινείται προς τα μεσάνυχτα, η μεγάλη σάλα στο ισόγειο του κτιρίου όπου τελεί υπό κατάληψη στην Νοταρά 26 στα Εξάρχεια είναι γεμάτη από πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν υπάρχουν στολισμοί και γιορτινά φτιασίδια, αλλά η διάθεση που επικρατεί είναι ευχάριστη.
Ο Mehdi (δεν είναι το πραγματικό του όνομα), στέκεται στο πλήθος. Κάθεται σιωπηλός και δεν χαμογελά. Η σκέψη του είναι χιλιόμετρα μακριά, στην οικογένειά του, τη σύζυγο και την κόρη του, οι οποίες κατάφεραν και πέρασαν στη Γερμανία όπου τώρα ζουν. Εκείνος εγκλωβίστηκε στην Αθήνα μιας και τα σύνορα στα Σκόπια είχαν κλείσει για όσους δεν προέρχονταν από τη Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν.
Όπως εξηγεί το Al Jazeera, που πραγματοποίησε το συγκεκριμένο φωτογραφικό οδοιπορικό στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, οι «ανεπιθύμητοι» γεμίσουν τα στρατόπεδα διαμετακόμισης, την Πλατεία Βικτωρίας και άλλους χώρους γύρω από την Αθήνα. Στα Εξάρχεια, μια γειτονία με γκράφιτι και αντιεξουσιαστές βρίσκεται και η οδός Νοταρά όπου στον αριθμό 26 φιλοξενούνται πρόσφυγες από το Ιράν, άλλοι από την Αλγερία, το Μαρόκο, τη Συρία και το Αφγανιστάν οι οποίοι είτε έχουν προβλήματα με τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα ή αναμένουν χρήματα από την πατρίδα τους. Όλοι έχουν βρει εδώ άσυλο.
«Η τελευταία του ελπίδα του Mehdi να ενωθεί ξανά με την οικογένειά του είναι οι διακινητές και εκείνοι που πουλάνε πλαστά αφγανικά διαβατήρια στην πλατεία Βικτωρίας. Αφού η οικογένειά του έφυγε, ο ίδιος προσπάθησε ξανά να περάσει τα σύνορα, αλλά δεν τα κατάφερε. Δεν έχει παραιτηθεί όμως και θα προσπαθήσει ξανά. Πίσω στο Ιράν, στην πατρίδα του, κινδυνεύει να φυλακιστεί επειδή εγκαθιστούσε δορυφορικά πιάτα. Δεν μπορεί να πάει πίσω και δεν μπορεί να προχωρήσει», καταλήγει το ρεπορτάζ.