Το πρώτο και πιο βασικό βήμα για την υλοποίηση ενός μεγαλόπνοου σχεδίου, που περιλαμβάνει τη συνολική ανάπλαση της περιοχής η οποία αποτελεί το ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής και εκτείνεται από την Τσανάκλειο Σχολή μέχρι το Ιμαρέτ, το Εσκί Τζαμί και τη Δημοτική Αγορά, έγινε με την έγκριση των όρων της σύμβασης και την απευθείας ανάθεση της μελέτης «Πράξη διάνοιξης εγκεκριμένης οδού περιμετρικά του Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής», που ενέκρινε στη συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Κομοτηνής.
Περιμετρικά του βυζαντινού τείχους, εσωτερικά του οποίου η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει ξεκινήσει ήδη τις εργασίες ανάπλασης, σχεδιάζεται η διάνοιξη ενός δρόμου, που θα πεζοδρομηθεί και θα λειτουργήσει ως διασυνδετήριος άξονας της υπό ανάδειξη περιοχής.
Ο δρόμος αυτός θα ξεκινάει από την οδό Νικηφόρου Γρηγορά, θα διατρέχει τον χώρο ανάμεσα στο βυζαντινό τείχος και τη Λέσχη Κομοτηναίων και εν συνεχεία θα ακολουθήσει πορεία παράλληλη με εκείνη του πεζόδρομου της Βενιζέλου, για να καταλήξει στην οδό Σωκράτους και στην πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου. Θα διατρέξει συνολικά 14 ιδιοκτησίες, για τις οποίες ο δήμος θα χορηγήσει αποζημιώσεις.
Σύμφωνα με τον επιβλέποντα την πράξη διάνοιξης, Άγγελο Παπαθεοδώρου, ο βασικός παράγοντας που εξαρτά τον χρόνο υλοποίησης της επίμαχης παρέμβασης είναι η στάση των ιδιοκτητών των ακινήτων, που βρίσκονται περιμετρικά του βυζαντινού τείχους και πρέπει να απαλλοτριωθούν για να περάσει ο δρόμος.
Το έργο «Στερέωση και διαμόρφωση του βυζαντινού τείχους Κομοτηνής» βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από το 2011 και ολοκληρώνεται έως τα τέλη του 2015. Είναι η πρώτη φάση για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης και προβλέπει μεταξύ άλλων, την απομάκρυνση των αυτοκινήτων μπροστά από το μητροπολιτικό μέγαρο και την ανάπλαση του χώρου που θα παραδοθεί στους πολίτες. Ο χώρος μπροστά ακριβώς από το μητροπολιτικό μέγαρο θα μετατραπεί σε πάρκο αναψυχής, πλατεία, ένας χώρος που θα είναι προσβάσιμος. Θα πεζοδρομηθεί και θα προβλεφθεί η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία με ειδικές ράμπες. Παράλληλα θα φυτευτούν δέντρα. Αυτός είναι ο στόχος για την αξιοποίηση του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής.
Η δημιουργία του βυζαντινού τείχους ή κάστρου της Κομοτηνής υπολογίζεται στα τέλη του 4ου ή στις αρχές του 5ου αι. Πρόκειται για μια εποχή ιδιαίτερα αυξημένης οικοδομικής και οχυρωτικής δραστηριότητας για την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, όπου ιδρύονται ή οχυρώνονται εκ νέου μια σειρά από πόλεις και κάστρα, όπως της Τοπείρου, της Αναστασιούπολης, της Μαξιμιανούπολης, της Μαρώνειας και του Διδυμοτείχου. Στο πλαίσιο αυτό, η ίδρυση του βυζαντινού Κάστρου της Κομοτηνής αναμφίβολα συνδέεται με την Εγνατία Οδό, τις ανάγκες προστασίας και ελέγχου της οποίας εξυπηρετούσε σε συνάρτηση με τα μεγάλα αστικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής και ιδιαίτερα εκείνου της γειτονικής Μαξιμιανούπολης.