Τον κίνδυνο να κατακλυστούν οι ευρωπαϊκές αγορές με τουρκικής προέλευσης φρούτα και λαχανικά, γεγονός που θα συμβάλλει στο να κατρακυλήσουν οι τιμές των κοινοτικών λαχανικών επισημαίνουν οι Έλληνες εξαγωγείς και καλούν τους παραγωγούς και την πολιτεία να είναι σε εγρήγορση.
Ο Γεώργιος Πολυχρονάκης , ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS σε δήλωσή του αναφέρει σχετικά:
«Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, ανησυχούμε ότι η ΕΕ παραχώρησε ευνοϊκή μεταχείριση στην αγορά φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας. Σε αυτό προστίθεται η απαγόρευση της πρόσβασης των τουρκικών λαχανικών στη ρωσική αγορά, η οποία προβλέπει στροφή προς τις ευρωπαϊκές αγορές.
H Ρωσία δημοσίευσε, τον τελικό κατάλογο των τουρκικών προϊόντων των οποίων η εισαγωγή απαγορεύεται από την 1η Ιανουαρίου 2016, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα φρούτα και λαχανικά: ντομάτες, κρεμμύδια, κουνουπίδια, μπρόκολα, αγγούρια, σταφύλια, μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, φράουλες, πορτοκάλια και μανταρίνια. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει τα προϊόντα με μεγάλη σημασία στην ελληνική παραγωγή και των εξαγωγών, που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στην κοινοτική αγορά.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2014, η Τουρκία εξήγαγε σε όλο τον κόσμο φρέσκα φρούτα και λαχανικά αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, ενώ κατά την ίδια περίοδο του τρέχοντος έτους το ποσό αυτό έχει μειωθεί σε 1,27 δισ. δολάρια.
Εξ αυτών την ίδια περίοδο πέρυσι, εξήχθησαν 493.000 τόνοι τομάτας, που έχουν μειωθεί σε 430.000 τόνους φέτος.
Εκτιμάται επίσης ότι η αυξημένη παρουσία των τουρκικών προϊόντων θα συμβάλλει στο να κατρακυλήσουν οι τιμές των κοινοτικών λαχανικών, δεδομένου ότι οι τιμές της ντομάτας και της πιπεριάς, ιδίως, δεν είναι φυσιολογική λαμβάνοντας υπόψη το σημερινό επίπεδο της παραγωγής στην Ευρώπη.
Εκφράζεται η ανησυχία των εξαγωγέων διότι είναι δεδομένο ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν ελέγχουν επαρκώς τις εισαγωγές αυτές, όπως όλοι γνωρίζουμε από τις συνεχείς ειδοποιήσεις που δημιουργούνται από αυτή τη χώρα όλο το χρόνο, όχι μόνο για την υπέρβαση των ανώτατων ορίων καταλοίπων (ΑΟΚ) στα φυτοφάρμακα, αλλά και για την παρουσία απαγορευμένων ουσιών. Στην πραγματικότητα η Τουρκία παρήγαγε το 55% των κηπευτικών ειδοποιήσεων για την υγεία βάσει του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, το RASFF), όπως π.χ. η Βουλγαρία έχει αναφέρει επανειλημμένες ειδοποιήσεις για τις τουρκικές πιπεριές. Πιστεύουμε ότι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των Ευρωπαίων καταναλωτών και ενθαρρύνεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των Ευρωπαίων παραγωγών που πρέπει να συμμορφώνονται με τα ελάχιστα πρότυπα»
Σημειώνεται τέλος ότι η συμφωνία που επετεύχθη στις 29 Νοεμβρίου μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει τους παραγωγούς της χώρας μας ώστε να διεκδικήσουν τα μέτρα που πρέπει να προβλεφθούν για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγικών τομέων της Νοτίου Ευρώπης.