Μια «ακτινογραφία» των έργων του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007 – 2013 στην Πιερία, περιλάμβανε η σημερινή παρουσίαση στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Πιερίας, στο πλαίσιο αντίστοιχων εκδηλώσεων που διοργανώνουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τα αποτελέσματα και τα οφέλη του προγράμματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν, βασικό έργο ήταν η Περιφερειακή οδός Κατερίνης, που ωφέλησε σημαντικά τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής στην Πιερία, καθώς με την εκτροπή της κυκλοφορίας από την πόλη, μειώθηκαν κατά πολύ οι χρόνοι ταξιδιού και βελτιώθηκαν οι συνθήκες ασφαλείας δεδομένου ότι στο παρελθόν σημειώνονταν στην περιοχή πολλά τροχαία ατυχήματα.
Μεγάλο κομμάτι του ΕΣΠΑ για την περιοχή καταλαμβάνουν τα έργα πολιτισμού και τουρισμού καθώς στη λίστα των έργων περιλαμβάνονται η αποκατάσταση του Ωδείου των Μεγάλων Θερμών του Δίου, των μεταβυζαντινών μνημείων της Πιερίας, της νότιας και δυτικής πτέρυγας της Μονής του Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο, η συντήρηση και ανάδειξη των Μακεδονικών Τάφων της Περιοχής, το αρχαιολογικό πάρκο Λειβήθρων Πιερίας, η επισκέψιμη μουσειακή αποθήκη στο Μακρύγιαλο Πιερίας και το Φεστιβάλ Ολύμπου 2011 – 2013.
Μεγάλη είναι και η λίστα των περιβαλλοντικών έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ. Τα έργα αυτά αφορούν την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Αιγινίου, την κατασκευή δεξαμενής ύδρευσης στη θέση Σβορώνος, την νέα γεώτρηση της Κάτω Αγιάννης, τη διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, τη σύνταξη ειδικού σχεδίου διαχείρισης της περιοχής αυτής, τη βελτίωση πέτρινου παρατηρητηρίου στη Νέα Αγαθούπολη, τον εξοπλισμό του πυροσβεστικού σώματος και τις αποχετεύσεις στις περιοχές Λιβαδίου, Νεοκαισάρειας, Άνω Αγίου Ιωάννη, Γανόχωρας, Αγιάννη, Νέας Τραπεζούντας, Μεθώνης, Αγαθούπολης, Παλαιού Ελευθεροχωρίου, Δίου – Πλατανακίων, Αγίου Σπυρίδωνα, Κονταριώτισσας και Ν. Εφέσσου του δήμου Δίου – Ολύμπου.
Στον τομέα των αστικών αναπλάσεων εντάσσονται οι παρεμβάσεις στις περιοχές Κέντρου και Αστών της πόλης της Κατερίνης ενώ τα έργα του τομέα της εκπαίδευσης είναι η ανέγερση του Ενιαίου Λυκείου Κονταριώτισσας και των δημοτικών σχολείων στις περιοχές «Βατάν» Δ. Κατερίνης, Εθνικού Σταδίου Κατερίνης, «Ευαγγελικών Επέκταση». Παράλληλα ολοκληρώθηκε η προμήθεια επιστημονικού – ερευνητικού εξοπλισμού του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ, των ειδικών τάξεων των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείου του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού, των ειδικών σχολείων και τμημάτων ένταξης σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κατερίνης καθώς και η ανέγερση του ειδικού δημοτικού Σχολείου – Νηπιαγωγείου στην Γανοχώρα.
Τα έργα του τομέα υγείας αφορούν την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των Κέντρων Υγείας της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του τμήματος επειγόντων περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης καθώς και την ανέγερση τριών στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης αλλά και την επέκταση και βελτίωση του κέντρου διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας.
Δράσεις κοινωνικής ένταξης υλοποιήθηκαν για την υποστήριξη ανέργων γυναικών προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων κοινωνικής φροντίδας, την εκπόνηση σχεδίου απασχόλησης στην Πιερία και την προώθηση ανέργων στην απασχόληση.
Εξάλλου, χρηματοδοτήθηκαν 214 νέες και υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών, με συνολική επιχορήγηση ύψους 17,8 εκατ. ευρώ.
Όπως εξάλλου έγινε γνωστό, στο σύνολο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ολοκληρώνονται 510 παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 1,37 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, στον τομέα των μεταφορών κατασκευάζονται και βελτιώνονται 140 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού αναδεικνύονται 128 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, ολοκληρώνονται 30 έργα υποδομών σύγχρονου πολιτισμού και ενισχύθηκαν 15 πολιτιστικοί θεσμοί ενώ στον τομέα του περιβάλλοντος κατασκευάζονται και αναβαθμίζονται 924 χιλιόμετρα δικτύων ύδρευσης, εξυπηρετούνται 440.000 κάτοικοι και ολοκληρώνονται 30 έργα αποχετεύσεων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, αποκαθίσταται το σύνολο των χωματερών στην Κεντρική Μακεδονία και το σύνολο των στερεών αστικών απορριμμάτων διατίθεται πλέον σε ΧΥΤΑ.
Επίσης ολοκληρώθηκαν 21 Σχέδια Αστικών Αναπλάσεων, ενώ στην εκπαίδευση ολοκληρώνονται παρεμβάσεις σε 64 σχολικά συγκροτήματα, ενισχύονται 351 τμήματα ένταξης για μαθητές με αναπηρία και ωφελούνται 16.400 μαθητές εκ των οποίων 4.280 παιδιά με αναπηρία. Στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας ολοκληρώνονται 56 παρεμβάσεις σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και σε 16 μονάδες κοινωνικής φροντίδας καθώς και σε εκείνον της κοινωνικής ένταξης ενώ ολοκληρώνονται 28 Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση (ΤοπΣΑ) προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ για 3.530 ωφελούμενους. Τέλος χρηματοδοτήθηκαν 2.114 νέες και υφιστάμενες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών με συνολική επιχορήγηση ύψους 142 εκατ. ευρώ.