Αλλη μία φορά οι χρήστες ναρκωτικών βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαμάχης ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εκπροσώπους κομμάτων και τους τοπικούς άρχοντες της Αττικής.
Ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, πριν από μερικές ημέρες φάνηκε αποφασισμένος να προχωρήσει στη δημιουργία μικρών θεραπευτικών μονάδων φαρμακευτικής υποστήριξης του ΟΚΑΝΑ σε δημόσια νοσοκομεία. Εκτόξευσε μάλιστα την απειλή ότι την 1η Οκτωβρίου θα κλείσει τη μονάδα υποκαταστάτων στον Πειραιά (χωρίς να ενημερώσει πού θα συνεχίζουν το πρόγραμμα οι 468 χρήστες της μονάδος), για να υποχρεώσει τους δημάρχους της Αττικής να σταματήσουν τις αντιδράσεις: «Βρήκα έχθρα. Βρήκα αντιπαράθεση. Είμαστε αποφασισμένοι ως υπουργείο Υγείας να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία».
Πρωτοστάτης της διαφωνίας συνέχισε να είναι ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης που δεν δέχεται τη δημιουργία μονάδας στο ΚΑΤ, ενώ ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γ. Καπλάνης ζήτησε οι μονάδες που θα δημιουργηθούν να είναι πιο μικρές και να μοιρασθούν σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής. Αντίθετα, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης κέρδισε τις εντυπώσεις, αφού δεν δίστασε να καταγγείλει ακόμη και διαμερισματικούς συμβούλους της παράταξής του, οι οποίοι αντιδρούν στη δημιουργία μονάδος στο δημοτικό νοσοκομείο «Ελπίς»: «Πρέπει να πολεμήσουμε την αντίληψη πως ό,τι δεν θέλω στην αυλή μου ας πάει στην αυλή άλλου».
Οι δήμαρχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου ότι δεν τους ενημέρωσε εγκαίρως, ενώ η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη αναρωτήθηκε γιατί πρέπει να συμφωνούν οι δήμαρχοι για δημιουργία μονάδων του Οργανισμού, όταν αυτές γίνονται σε κρατικά νοσοκομεία;
Σε 15 μέρες, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Μ. Τιμοσίδη, θα ανακοινωθούν τα νοσοκομεία στα οποία θα δημιουργηθούν οι νέες μονάδες, ενώ ο υπουργός τόνισε ότι έχει εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια και το απαραίτητο προσωπικό (111 ατόμων).
Απογοητευτικό είναι ότι από τον περασμένο Νοέμβρη, που είχε ανακοινωθεί η δημιουργία 17 μονάδων στη χώρα, το υπουργείο βρίσκεται ακόμη στο σημείο μηδέν, ενώ υπάρχουν στην αναμονή 6.000 χρήστες. Οπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, είναι μια λίστα ντροπής για όλους. Ηδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος πριν ο Α. Λοβέρδος ανακοινώσει ότι η λύση είναι μία: «Διαίρεση της ευθύνης. Σε αυτή τη λύση θα προχωρήσουμε χωρίς ολιγωρία, χωρίς καθυστερήσεις. Ζητώ τη συνεργασία όλων» τονίζει τώρα με έμφαση. Πώς θα γίνει όμως αυτή η συνεργασία, όταν ακόμη και ο ίδιος αναρωτιέται αν πρέπει οι τοξικομανείς να βρίσκονται στους υπόγειους, στους ισόγειους ή στους προαύλιους χώρους των νοσοκομείων;