Εγκλωβισμένοι στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες, καθώς δεν επιτρέπεται η διέλευσή τους με ικανοποιητικό ρυθμό.
Χιλιάδες άνθρωποι που τις προηγούμενες ημέρες παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα νησιά (Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο) λόγω της απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ναυτικών, φτάνουν με λεωφορεία από την Αθήνα στην Ειδομένη, προκειμένου να περάσουν στην ΠΓΔΜ.
Η ουρά που σχηματίζεται με λεωφορεία που προσπαθούν να προσεγγίσουν τον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης είναι πάνω από 2 χιλιόμετρα και οι πρόσφυγες αναμένουν πολλές ώρες πριν φτάσουν στον καταυλισμό πρώτης υποδοχής που έχει στηθεί στο σημείο.
Η μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ γίνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην περιοχή του μεθοριακού σταθμού Ειδομένης Κιλκίς χιλιάδες άτομα.
Κατά μέσο όρο, οι αστυνομικοί και οι τελωνειακοί από την ΠΓΔΜ επιτρέπουν 50 με 60 άτομα, κάθε ώρα, να περάσουν τα σύνορα, ενώ εθελοντές και εκπρόσωποι φορέων του Κιλκίς είναι αισιόδοξοι, πάντως, ότι μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα μετακινηθούν οι περισσότεροι πρόσφυγες στη γειτονική χώρα, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν οι καλές καιρικές συνθήκες.
Όπως είπε στο ΑΠΕ– ΜΠΕ ο επικεφαλής της Συντονιστικής Διεύθυνσης του Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου, Γιώργος Περπερίδης, το πρόβλημα επιδεινώθηκε και από την πρόσφατη απεργία των λιμενεργατών με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν αυτήν τη στιγμή περίπου διακόσια λεωφορεία, κυρίως με Σύρους, οι οποίοι –όπως εκτιμά– θα αναγκαστούν να περιμένουν στα σύνορα αρκετές ημέρες μέχρι να τους επιτραπεί να περάσουν στην ΠΓΔΜ.
«Κοντά στους 10.000 ανθρώπους είναι καθηλωμένοι στα σύνορα και οι περισσότεροι παραμένουν μέσα στα λεωφορεία που τους μετέφεραν από την Αθήνα και την Καβάλα. Υπάρχουν μωρά που αντιμετωπίζουν, λόγω της ταλαιπωρίας και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναπνευστικά προβλήματα, αλλά οι γονείς τους αρνούνται να απευθυνθούν σε γιατρούς, επειδή θα χάσουν τη σειρά στην ουρά που έχει σχηματιστεί προς τα σύνορα με τα Σκόπια», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Περπερίδης.
Στην περιοχή του τεράστιου καταυλισμού παραμένουν εθελοντές γιατροί και κάτοικοι της περιοχής που προσπαθούν να βοηθήσουν όσους αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ οι εκπρόσωποι των εθελοντικών ομάδων αναφέρουν ότι εκτός από τα είδη ένδυσης και υπόδησης απαραίτητα είναι γάλατα, βρεφικές τροφές και πάνες.
Μάλιστα, συνιστούν στους εκπροσώπους των συλλόγων και των οργανώσεων που προσφέρουν εθελοντική βοήθεια να στέλνουν τα είδη ένδυσης και υπόδησης στη Μυτιλήνη, καθώς όσοι φθάνουν εκεί από τα τουρκικά παράλια τα έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη, απ΄ό,τι στην Ειδομένη.