«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει μπει σε μια σειρά, είναι οικονομικά εύρωστος», σχολίασε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της σημερινής ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης με θέμα τον απολογισμό, ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης της ταμειακής διαχείρισης για το οικονομικό έτος 2014.
Ο κ.Μπουτάρης, στη διάρκεια της τοποθέτησής του, αναφέρθηκε επιπλέον στους περιορισμένους πόρους του Δήμου, υποστηρίζοντας πως η διοίκηση θα πρέπει να στραφεί σε άλλες λύσεις για τη χρηματοδότηση των έργων.
Εξήγησε πως θα «πρέπει να ανοίξει το ΕΣΠΑ και να ξέρουμε ποια έργα θα ενταχθούν και ποια όχι. Άλλες λύσεις που παρουσιάζονται είναι είτε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είτε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης, είτε η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Μαύρης Θάλασσας, είτε η Παγκόσμια Τράπεζα».
Σύμφωνα με τον κ.Μπουτάρη «όλες αυτές οι πηγές χρηματοδότησης έχουν καλούς όρους, χαμηλά επιτόκια και διάρκεια δανείων με μια χαριστική περίοδο από 20 έως 40 χρόνια. Επομένως, πρέπει να αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά γιατί είναι εξαιρετικά καλή ευκαιρία».
Η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιούλη Ρανέλλα, υποστήριξε πως οι οικονομικές καταστάσεις του Δήμου έκλεισαν με κέρδη περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε πως έγιναν σημαντικά βήματα για τη θωράκιση των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου απέναντι σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης -μεταξύ άλλων- με την καθιέρωση του διπλογραφικού και την τήρηση της αναλυτικής λογιστικής.
«Αναλάβαμε το Δήμο Θεσσαλονίκης κάτω από δύσκολες συνθήκες, με την υπόθεση της υπεξαίρεσης, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το αν θα βελτιωθούμε ή θα τελματώσουμε κάτω από την πίεση των σκανδάλων και επιλέξαμε το πρώτο», είπε η κ.Ρανέλλα.
Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο δημοτικός σύμβουλος, Εφραίμ Κυριζίδης, επιτέθηκε στον κ.Μπουτάρη υποστηρίζοντας πως «μας προϊδέασε ο δήμαρχος ότι θα πάρουμε νέα δάνεια. Εμείς διαφωνούμε κάθετα σε αυτό. Τρέχουν ήδη δάνεια στο Δήμο και σήμερα μας λέει ο κ.Μπουτάρης ότι θα πάρουμε κι άλλα. Αυτό είναι οξύμωρο. Μας λέτε ότι έχετε εξυγιάνει τα οικονομικά του Δήμου. Και νεκρός να ήταν ο προϋπολογισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης θα είχε αναστηθεί μετά από πέντε χρόνια».
Ο κ.Κυριζίδης από την παράταξη «Εντάξει» πρόσθεσε πως «τα έργα απουσιάζουν. Δεν είναι εξυγίανση το να μην κάνω τίποτα, να παρουσιάζω επίπλαστα αποθεματικά. Σε όλα αυτά ως αξιωματική αντιπολίτευση σας βάζουμε αρνητικό πρόσημο».
Από την «Ανοιχτή Πόλη» ο Γιώργος Αβαρλής τόνισε πως η παράταξή του θα ζητήσει συνάντηση με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, για να συζητήσουν τα οικονομικά του Δήμου και στην τοποθέτησή του υπογράμμισε πως «δεν κάνουμε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Μας ενδιαφέρει να είναι καθαρά όλα τα στοιχεία του Δήμου».
Ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέφερε: «λέμε πως έχουμε ένα Δήμο εύρωστο οικονομικά, όμως δεν καλύπτονται βασικές προτεραιότητες. Το πραγματικό ζήτημα είναι ο προϋπολογισμός και τα οικονομικά στοιχεία τι σκοπό έχουν, σε τι στρατηγική εντάσσονται και πού πηγαίνουν».
Από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» ο Γιώργος Ρακκάς τόνισε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου πως «ο απολογισμός καταγράφει ένα έλλειμμα πολιτικής. Η διοίκηση δεν χρησιμοποιεί τα εργαλεία που έχει ώστε να μειώσει τις ανισότητες στην πόλη», ενώ ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, εκπρόσωπος της παράταξης που πρόσκειται στη «Χρυσή Αυγή» είπε πως «η πραγματικότητα απέχει πολύ από τη λογιστική απεικόνιση».
Ο απολογισμός, ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης της ταμειακής διαχείρισης του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2014 εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.