«Η Ελλάδα με κάνει και σκέφτομαι αυτό που τα στατιστικά δεν σας λένε. Καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ταλαιπωρηθεί, δεν έχει χτυπηθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια. Καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ανταποκριθεί με τόση ανθρωπιά στην προσφυγική κρίση», γράφει ο δημοσιογράφος των New York Times, Roger Cohen ο οποίος σε άρθρο του καλεί τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας.

Ο Cohen αναφέρει ότι στην Ελλάδα έχουν φτάσει περισσότεροι από 200.000 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, τον τελευταίο χρόνο με τους περισσότερους να καταφτάνουν από το νησί της Λέσβου. «Έρχονται σε μια χώρα όπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι άνεργοι. Βρίσκονται σε μια χώρα που το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει πέσει κοντά στα 23% από την έναρξη της κρίσης, με πολιτική αστάθεια και ένα φτωχό τραπεζικό σύστημα. Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός έθνους με πιθανότητα να αντιμετωπίσει με βία τις μεγάλες εισροές ξένων. Σε γενικές γραμμές, οι πρόσφυγες έτυχαν θερμής υποδοχής. Υπήρχαν εντάσεις, όπως στη Λέσβο, αλλά η αντιμετώπιση των προσφύγων απέχει κατά πολύ από την άθλια μισαλλοδοξία και μικροπρέπεια που έδειξε η Ουγγαρία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες», γράφει χαρακτηριστικά.

Ο αρθρογράφος, επισκέφτηκε το νησί της Λέσβου και συνάντησε έναν ντόπιο οδηγό, ο οποίος βοηθούσε εθελοντικά, στην μεταφορά των προσφύγων-από τον Μόλυβο, στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Με το λεωφορείο του, γράφει ο Cohen, συνήθως μεταφέρει βορειοευρωπαίους τουρίστες και ήδη έχει βοηθήσει πάνω από 2.000 πρόσφυγες. «Οι πρόσφυγες, θα είναι τυχεροί αν στις χώρες όπου θα καταλήξουν, συναντήσουν την καλοσύνη του Μιχάλη (σ.σ.ο οδηγός). Ο κόσμος σκληραίνει στην μέγγενη της τεχνολογίας. Η παραγωγικότητα της γενναιοδωρίας δεν μπορεί να μετρηθεί», τονίζει και καταλήγει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να διατηρήσει αυτή την αξιοπρέπεια  που διακατέχει τους Έλληνες.

bd8u8o5o
Ο Roger Cohen