Για αλαλούμ που έχει προκύψει με την ανατιμολόγηση των φαρμάκων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) και τονίζει ότι το υπουργείο Υγείας μέσα σε λίγες ανακαλεί προηγούμενη απόφασή του και μειώνει το χρονικό διάστημα διάθεσης των αποθεμάτων φαρμάκων από τον ένα μήνα στις 15 ημέρες, ανατρέποντας όλον τον προγραμματισμό της αγοράς.

Ο ΠΦΣ κάνει λόγο για βεβιασμένες ενέργειες και παρεμβάσεις διαφόρων κύκλων και καλεί το υπουργείο «αν θέλει να υπάρξει συνεπής και αποτελεσματική πολιτική να αποδεχθεί ένα σοβαρό διάλογο» με τον Σύλλογο.

Όπως εξηγεί στην ανακοίνωση, «όταν έγινε γνωστό ότι πρόθεση του υπουργείου Υγείας, μέσω της ανακοστολόγησης, ήταν να μειωθούν οι τιμές πολλών φαρμάκων, οι φαρμακοποιοί ζήτησαν να υπάρχει μεταβατικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών, προκειμένου να διατεθούν τα αποθέματα που ήταν στα ράφια των φαρμακείων, όπως είχε γίνει πολλές φορές στο παρελθόν», αλλά με την υπουργική απόφαση ΔΥΓ3οικ/29-6-2011 το διάστημα για τη διάθεση των αποθεμάτων καθορίστηκε στον ένα μήνα (μέχρι 29/7/2011) και στη συνέχεια δόθηκε το ίδιο διάστημα και για τις φαρμακαποθήκες. Αυτό είχε ως «αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς εάν οι αποθήκες έχουν προμηθευθεί τα φάρμακα σε παλιές ή νέες τιμές», ενώ «οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν να υπάρξει η σήμανση “Ν.Τ.” (δηλ. Νέα Τιμή) στις συσκευασίες των φαρμάκων που βρίσκονται στις αποθήκες και στις βιομηχανίες». «Τέλος σε ένα νέο αντιφατικό και αλλοπρόσαλλο διακανονισμό, αποφάσισαν χωρίς καμιά συνεννόηση να περιορίσουν τον ένα μήνα σε 15 ημέρες (μέχρι 15/7/2011 σύμφωνα με την ΥΑ ΔΥΓ3(α) /οικ. 75145/4-7-2011)», αναφέρει η ανακοίνωση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση.