Καταστροφή όχι για το δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά για την παιδεία χαρακτήρισε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, σχολιάζοντας το νέο νόμο-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
«Εμένα και τον κάθε πανεπιστημιακό τον ελέγχει κάθε μέρα ο φοιτητής, τον ελέγχει κάθε μέρα η πανεπιστημιακή κοινότητα, και υπάρχει και η αξιολόγηση πάντοτε, τους πολιτικούς ποιος τους ελέγχει; Διότι αν περάσει ένα νομοσχέδιο και φέρει την καταστροφή ποιος θα ευθύνεται; Που θα τον βρούμε αυτόν;», διερωτήθηκε.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αντέννα ο κ. Πελεγρίνης διαφώνησε με τις συχνές αλλαγές στους νόμους-πλαίσια. «Δεν είμαι της γνώμης ότι πρέπει να αλλάζουν οι νόμοι πλαίσια με αυτή την ταχύτητα που αλλάζουν εδώ στην Ελλάδα κάθε τρία χρόνια ή κάθε Υπουργός Παιδείας που βγαίνει το όνειρό του είναι να φτιάξει ένα νόμο πλαίσιο. Μόνο ο Σουφλιάς είπε δεν θα φτιάξω νόμο και ίσως ήταν και η πιο επιτυχής παρέμβασή του τότε που έκανε διορθώσεις πάνω στον υφιστάμενο νόμο», είπε.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του νέου νόμου, σύμφωνα με τον κ. Πελεγρίνη, «είναι ότι ουσιαστικά το πανεπιστήμιο χάνει την αυτοτέλειά του, χάνει τη δυνατότητα να ασκηθεί μια χρηστή διοίκηση».
Για το Συμβούλιο Διοίκησης ο κ. Πελεγρίνης εμφανίστηκε απαισιόδοξος πως θα βρεθεί τρόπος να υπάρξει κομματικός έλεγχος σημειώνοντας πως υπάρχει και τώρα κομματισμός στα πανεπιστήμια αλλά είναι σε φάση άμβλυνσης.
Ο κ. Πελεγρίνης εκτίμησε πως η τριετής φοίτηση θα είναι σε βάρος της ποιότητας σπουδών ενώ για το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου είπε πως υπονομεύεται και γίνεται προσπάθεια να «εξαφανιστεί από το χάρτη το δημόσιο πανεπιστήμιο».