Για 29η χρονιά διοργανώνεται φέτος η Γιορτή Ρυζιού στα Νέα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιό της θα διανεμηθούν περισσότεροι από δύο τόνους ρύζι και 1.200 μερίδες ρυζόγαλο.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γιορτή σε μια περιοχή, όπου η ορυζοκαλλιέργεια αντιπροσωπεύει το 85% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης στην Ελλάδα.
Η αυλαία για τη Γιορτή Ρυζιού, που είναι αφιερωμένη στους περίπου 3000 ρυζοκαλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής, ανοίγει αύριο και θα πέσει στις 8 Σεπτεμβρίου.
Κατά τη διάρκειά της γιορτής, που θα φιλοξενηθεί στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου της περιοχής, διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις σχετικές με την καλλιέργεια του ρυζιού.
Η δωρεάν διανομή ρυζιού θα γίνει την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου και του ρυζόγαλου την προσεχή Τρίτη (8/9).
Τη Γιορτή Ρυζιού διοργανώνει το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Νέων Μαλγάρων, υπό τη σκέπη του Δήμου Δέλτα και του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Οργανισμού.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη ή την τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε ό,τι αφορά τις στρεμματικές αποδόσεις σε ρύζι, μια καλλιέργεια που προσελκύει ολοένα και περισσότερους παραγωγούς, λόγω της θετικής προοπτικής της, αλλά και των εσόδων που αποφέρει σε όσους ασχολούνται με αυτήν, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο φυτοπαθολόγος του Ινστιτούτου Σιτηρών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Δρ. Δημήτρης Κατσαντώνης.
Η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον κ. Κατσαντώνη, δίνει το 85% του ρυζιού στη χώρα μας, με την καλλιεργούμενη έκταση, κυρίως στην περιοχή της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης, να υπολογίζεται σε περισσότερα από 180.000 στρέμματα και την ετήσια παραγωγή να ανέρχεται σε ισάριθμους τόνους, αφού η απόδοση είναι στα 1000 κιλά/στρέμμα.
Το υπόλοιπο 25% καλύπτεται από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στις Σέρρες, όπου σπέρνονται 35.000 στρέμματα, με την απόδοση να υπολογίζεται στα 630 κιλά/στρέμμα, ενώ συνολικά στη χώρα μας υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται 300.000 στρέμματα, με την παραγωγή να διαμορφώνεται σε 257.000 τόνους.
Σε ό,τι αφορά το ρύζι η Ελλάδα είναι όχι μόνο αυτάρκης αλλά εξάγει και σε ποσοστό 60% σε Ρουμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία, φέρνοντας στη χώρα συνάλλαγμα που διαμορφώνεται ίσως και άνω των 36 εκατ. ευρώ, εκτίμησε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο επικεφαλής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β. Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης.
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα της ορυζοκαλλιέργειας στη χώρα μας, ο κ. Κατσαντώνης επεσήμανε πως «υπάρχει ένα θέμα με την ποιότητα, που πηγάζει κυρίως από τον κατακερματισμό γης στη χώρα μας και που έχει ως αποτέλεσμα το υψηλό κόστος, αλλά και την ελλιπή παρακολούθηση της σοδειάς από τους παραγωγούς».
Βέβαια, όπως τόνισε, «η εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας μπορεί να επουλώσει το πρόβλημα που δημιουργείται με τον κατακερματισμό γης”, ωστόσο, “η έννοια της δεν έχει περάσει ακόμα στο σύνολο των παραγωγών, που στην πλειοψηφία τους εμφανίζουν δυσκολία να την εφαρμόσουν».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατσαντώνης σημείωσε ότι είναι σπουδαίο, οι παραγωγοί να συνειδητοποιήσουν ότι το φαινόμενο της πανσπερμίας-δηλαδή σπέρνονται πολλές ποικιλίες και κυρίως ξένες- οδηγεί σε ένα υποβαθμισμένο προϊόν, λόγω έλλειψης ομοιογένειας.
Αναφερόμενος δε στις ποικιλίες ρυζιού, τόνισε ότι ενώ είναι καταγεγραμμένες περισσότερες από 10 στους καταλόγους του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ωστόσο μόνο μία, αυτή της Ολυμπιάδας, χρησιμοποιείται από τους Έλληνες παραγωγούς σε ποσοστό 20% και αντιπροσωπεύει το 32% της συνολικής παραγωγής στη χώρα μας, με την απόδοση να υπολογίζεται σε 998 κιλά/στρέμμα.