Οικονομική καταστροφή προκάλεσε στους παραγωγούς κηπευτικών και φρούτων της Κρήτης ο πανικός που προκάλεσε το διατροφικό σκάνδαλο με το βακτήριο E-coli. Η ζήτηση στην εγχώρια αγορά μειώθηκε και οι εξαγωγές πάγωσαν με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες προϊόντων να μείνουν αδιάθετες στα χωράφια, άλλες πετάχτηκαν ή πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές.
Στην περιφέρεια Κρήτης η ζημιά εκτιμήθηκε από τις οργανώσεις των παραγωγών στα 35 εκατομμύρια ευρώ περίπου, με τον νομό Λασιθίου να κρατάει τα σκήπτρα με τη ζημιά να εκτιμάται στα 20 εκατομμύρια ευρώ.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαθέσει 210εκατ. ευρώ για αποζημίωση των παραγωγών των χωρών του νότου που υπέστησαν ζημιά από τη δυσφήμιση και την ανεπάρκεια ελέγχου των τροφίμων στις χώρες της Ε.Ε, δημιουργεί έντονη ανησυχία και εύλογη αγανάκτηση στους αγρότες. Σύμφωνα με τους τελευταίους τα 210 ευρώ δεν επαρκούν, δεν καλύπτονται όλα τα προϊόντα (π.χ. μελιτζάνες), δεν διατίθενται συγκεκριμένα ποσά για κάθε χώρα και δεν λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός των επιπτώσεων σε κάθε ένα από τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης ρωτάει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αν θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για αύξηση του ποσού της αποζημίωσης και με ποια κριτήρια θα δοθεί αυτή στους πληγέντες.