Δεκαεννέα χρόνια και έξι μήνες (!) χρειάστηκε η δικαιοσύνη για να εκδώσει τελεσίδικη απόφαση σε υπόθεση τεχνικής εταιρίας η οποία απάντησε με νέα προσφυγή με την οποία διεκδικεί αποζημίωση για την υπερβολική καθυστέρηση.
Η εταιρία, με την προσφυγή της καλεί το Ελληνικό Δημόσιο, να της καταβάλει αποζημίωση 20.000 ευρώ ως δίκαιη ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την παραβίαση του δικαιώματος της σε ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης.
Η προσφυγή
Η πρώτη προσφυγή κατατέθηκε το 1995 στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών το οποίο αποφάνθηκε μετά από 2,5 χρόνια . Τότε η υπόθεση πήρε το δρόμο για το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο χρειάστηκε 16 χρόνια, δύο μήνες και 9 ημέρες για να εκδώσει τελεσίδικη απόφαση και αφού προηγουμένως είχε αναβάλει την συζήτηση 19 φορές χωρίς ποτέ να υποβληθεί ανάλογο αίτημα από την εταιρία.
Η αναίρεση συζητήθηκε στις 2 Μαΐου του 2014 και η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2014.
Τι λέει η εταιρία
Η εταιρεία χαρακτηρίζει «συγκλονιστικά υπερβολικό και μη εύλογο» το διάστημα των 16 και άνω ετών που χρειάστηκε το ΣτΕ επικαλούμενη την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) για ταχεία δίκη, αλλά και την νομολογία του δικαστηρίου του Στρασβούργου σύμφωνα με την οποία δεν δικαιολογούνται πάνω από τρεις αναβολές στην ίδια υπόθεση και ζητεί 20.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη.
Παρόμοιες αποφάσεις στάθηκαν αφορμή για να ανοίξει συζήτηση σε νομικούς κύκλους οι οποίοι διατυπώνουν την άποψη πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο τέτοιου είδους αποζημιώσεις να καταβάλλονται από τους ίδιους τους δικαστές που ευθύνονται για τις αναβολές και όχι από το δημόσιο.