Ήταν 9 Δεκεμβρίου του 2009 όταν από επίσημα χείλη έγινε η δέσμευση ότι θα καταργηθεί η χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις. Σε συνέντευξη Τύπου που είχε δοθεί τότε, είχε γίνει παραδεκτό πως τα χημικά βλάπτουν τη δημόσια υγεία και παράλληλα καταστρέφουν το περιβάλλον.

Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που αρμόδιος υπουργός παραδεχόταν δημοσίως αυτό που επανειλημμένως έχει υποστηριχθεί από επιστήμονες, πως οι χειροβομβίδες κρότου λάμψης και όλοι οι τύποι δακρυγόνων που χρησιμοποιούνται από τις αστυνομικές δυνάμεις, περιέχουν χημικά που ενοχοποιούνται για σωρεία διαταραχών στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ είναι και καρκινογόνα.

Την ίδια μέρα βέβαια είχε ανακοινωθεί πως από τις 2 Ιανουαρίου του 2010 όλοι οι αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων των ΜΑΤ, θα έφεραν υποχρεωτικά στις στολές τους των αριθμό μητρώου τους.

Στις 15 Μαρτίου του 2010 στο θέμα επανέρχεται ο τότε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, μιλώντας σε μεγάλο αθηναϊκό ραδιόφωνο και προαναγγέλλει την μερική κατάργηση της χρήσης χημικών στη διάρκεια των επεισοδίων, ενώ σταδιακά θα καταργούνταν εντελώς.

Μία μέρα αργότερα στις 16 Μαρτίου ο κ. Βούγιας μιλάει ξανά για το συγκεκριμένο θέμα εντός της Βουλής των Ελλήνων με αφορμή την ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη σχετικά με τη χρήση χημικών και την επίθεση από αστυνομικό με δακρυγόνα κατά του Μανώλη Γλέζου.

Εκείνη τη μέρα ο κ. Βούγιας δήλωνε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να σας δώσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία κατάργησης της χρήσης χημικών στις διαδηλώσεις, αλλά αυτό θα γίνει σύντομα στους επόμενους μήνες, όταν οι αρμόδιοι βρουν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των περιστατικών βίας που ξεφεύγουν του πλαισίου των διαδηλώσεων και αποσκοπούν κυρίως στην καταστροφή».

Στη συνέχεια της ομιλίας του στη Βουλή μάλιστα τόνιζε: «Δεν βλέπουμε τον πολίτη ως εχθρό, αλλά εξειδικεύουμε την Αστυνομία να ξεχωρίζει καταστάσεις, περιπτώσεις, γειτονιές, μειονότητες – να ξεχωρίζει μια πολιτική διαμαρτυρία από βανδαλισμούς και καταστροφές. Θα εξειδικεύσουμε τους αστυνομικούς ώστε να μην επαναληφθούν ακραία γεγονότα, όπως έγινε με τον Μανώλη Γλέζο» ενώ λίγο πιο μετά δήλωσε: «Η ΕΛΑΣ δεν έχει απέναντί της τα κινήματα, αλλά μόνον τους κακοποιούς, τους ακραίους εγκληματίες και τα περιστατικά βίας που ξεφεύγουν από την πολιτική συγκέντρωση και αποσκοπούν κυρίως να καταστρέψουν».

Τότε μάλιστα ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλλιπος Πετσάλνικος είχε χαιρετίσει την εκ νέου δέσμευση του υπ. Προστασίας του Πολίτη για κατάργηση της χρήσης χημικών στις διαδηλώσεις. Αρχές Μαΐου του 2011 δημοσιεύματα στα ΜΜΕ κάνουν λόγο για εσπευσμένη προμήθεια χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές ταραχές.

Είναι προφανές πως από τις ανακοινώσεις περί κατάργησης των χημικών ενάμιση χρόνο πριν μέχρι και σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει, τουλάχιστον όχι προς το καλύτερο. Στις δύο πορείες στις 11 και στις 12 Μαΐου, όχι μόνο δεν λυπήθηκαν τα χημικά αλλά έριξαν και νέου τύπου δακρυγόνα, αφού πρώτα δοκιμάστηκαν εκτενώς για την αποτελεσματικότητα τους στις πολυήμερες ταραχές της Κερατέας.

Ακόμα και 6-7 ώρες μετά το τέλος της χθεσινής πορείας η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα ήταν ανυπόφορη από τη χρήση χημικών. Μένει να δούμε πότε ακριβώς οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις θα γίνουν πράξη.