Ως ένα σημαντικό βήμα προόδου για την Ευρώπη, τη Μεσόγειο, αλλά και τα συμφέροντα της Ελλάδας, χαρακτήρισε τη θέσπιση μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής της Ε.Ε., ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monner, Γιάννης Βαληνάκης, σε ημερίδα που διοργανώθηκε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με τίτλο «Ανάπτυξη από τη θάλασσα: Μία ευρωπαϊκή Θαλάσσια πολιτική για την Ελλάδα.
Η κ. Ρόδη Κράτσα πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρ. αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, τόνισε τις αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορούν να προκύψουν μέσω θαλάσσης, καθώς αποτελεί, όπως είπε, «μία κινητήριο δύναμη για τη διαμετακομιστική αλυσίδα ολόκληρης της ΕΕ». Ταυτόχρονα, επεσήμανε τις προκλήσεις και τις ευθύνες που προκύπτουν για τη διατήρηση της θάλασσας, μέσα από την εκμετάλλευσή της, ενώ ειδική αναφορά έκανε στις προοπτικές για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, τον ναυπηγοκατασκευαστικό κλάδο, αλλά και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που προκύπτουν από την ΕΚΤ, και από το «πακέτο» Γιούνκερ.
Για τη λιμενική πολιτική της χώρας μας μίλησε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μουτζούρης, πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, ο οποίος ανέφερε ότι το 85% των λιμένων στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν προβλήματα από τους κυματισμούς, 3 στα 4 παρουσιάζουν προβλήματα εξυπηρέτησης πλοίων νέας τεχνολογίας, ενώ άλλα τόσα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της αγοράς κρουαζιέρας. Ο κ. Μουτζούρης επεσήμανε την ανάγκη να δοθούν «ρόλοι» στα λιμάνια, έτσι ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν στις τοπικές οικονομίες, ενώ έκανε λόγο για σημαντικές διοικητικές, αλλά και γραφειοκρατικές δυσκολίες, οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν.
Για αισιόδοξες προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, και ειδικότερα του παράκτιου και του θαλάσσιου τουρισμού έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ κ. Γιώργος Βερνίκος, ο οποίος εκτίμησε ότι η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα φέτος, θα ξεπεράσει αυτή της περυσινής χρονιάς. Ιδιαίτερη σημασία έχει, σύμφωνα πάντα με τον κ. Βερνίκο, όχι μια ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά μία μεσογειακή πολιτική, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής.
Τέλος, στην ανάγκη εθνικής προτεραιοποίησης της θαλάσσιας ασφάλειας αναφέρθηκε ο κ. Ιωάννης Χάψος ακαδημαϊκός ερευνητής, πλοίαρχος εν αποστρατεία του Π/Ν κατά την τοποθέτησή του, θέτοντας τα μείζονα ζητήματα της αντιμετώπισης της πειρατείας, της λαθραίας αλιείας, της λαθραίας διακίνησης όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων, της τρομοκρατίας στη θάλασσα, καθώς επίσης και σκόπιμων εγκληματικών ενεργειών περιβαλλοντικής υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τα οποία όπως είπε, χρήζουν μίας εθνικής αντιμετώπισης.
Συντονίστρια της ημερίδας ήταν η διευθύντρια του Κέντρου Αριστείας Jean Monnet, δρ. Μαρίνα Σκορδέλη.