Παρανομίες, αδιαφάνεια και παιχνίδι των συμφερόντων που αναμείχθηκαν στη διαχείριση των απορριμμάτων» καταγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε και διήρκεσε επί μέρες στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι έχει κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για το συγκεκριμένο εργοστάσιο, το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ασπροπύργου, όσο και για άλλα που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου, κοντά στον ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά και ευρύτερα στην Περιφέρεια Αττικής.
Σημειώνει ακόμα ότι έκανε αναφορά στην Εισαγγελέα Περιβάλλοντος αποκαλύπτοντας πώς φορτία σύμμεικτων απορριμμάτων από την Πελοπόννησο και νησιά του Αιγαίου, όπως η Μύκονος, μεταφέρονταν παράνομα στην Αττική, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα «τον ύποπτο ρόλο των ΚΔΑΥ για να φτάνουν στο ΧΥΤΑ Φυλής ως υπολείμματα των μπλε κάδων.
«Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα και αν η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς δεν μεριμνήσουν γι’ αυτό, τότε σύντομα θα υπάρξει ένας νέος Ασπρόπυργος. Κι αυτό γιατί οι συγκεκριμένες μονάδες αναλαμβάνουν να «διαχειριστούν» και άλλες κατηγορίες στερεών και υγρών αποβλήτων» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Η Ομοσπονδία αναφέρει, επίσης, ότι στον χώρο του εργοστασίου του Ασπροπύργου βρέθηκαν τοξικά απόβλητα, φάρμακα, ορυκτέλαια και άλλα παράνομα φορτία που τα βαφτίζουν «υπόλειμμα ανακύκλωσης» και στην συνέχεια τα διαθέτουν παράνομα στον ΧΥΤΑ της Φυλής.
«Αν δεν υπάρξουν νέοι χώροι ασφαλούς διάθεσης με προδιαγραφές και υψηλά στάνταρ, αν δεν υπάρξει μεγάλη μείωση του όγκου των απορριμμάτων με τοπικά σχέδια και διαλογή στην πηγή όπως έχει προτείνει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αν δεν έχουμε ένα νέο αναβαθμισμένο ρόλο των ΟΤΑ και των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας, η επόμενη τοξική βόμβα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά πιο επιβλαβής για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον» επισημαίνει η Ομοσπονδία.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητεί τον άμεσο έλεγχο όλων των κέντρων διαλογής, των διαλυτηρίων και των αποθηκευτικών χώρων στο Θριάσιο, αυστηρούς ελέγχους των εισερχομένων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής και απαγόρευση της παρουσίας τρίτων σε αυτόν τον χώρο. «Ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως οι υπηρεσίες καθαριότητας, μπήκαν στο στόχαστρο των επιχειρηματικών-εργολαβικών συμφερόντων για ίδιον όφελος, χωρίς καμία απολύτως διασφάλιση της Δημόσιας υγείας, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, όπως επίσης και της προστασίας του περιβάλλοντος» επισημαίνει η Ομοσπονδία.
Καλεί επίσης την κυβέρνηση, μέσω των συναρμόδιων υπουργείων, να προχωρήσει στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την ανακύκλωση των απορριμμάτων «και να λάβει πολύ πιο σοβαρά υπόψη της την πρόσφατη πυρκαγιά» κατά την οριστικοποίηση του ευρισκόμενου σε διαβούλευση Εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.