Η βρετανίδα συγγραφέας Σάρα Ουότερς, δήλωσε ότι το φορτίο της οικονομικής κρίσης θα κληθούν να το κουβαλήσουν οι γυναίκες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ελεύθερο Τύπο». Η διάσημη συγγραφέας έγινε γνωστή στο ευρύτερο κοινό με τα βιβλία της που θέμα έχουν τον έρωτα μεταξύ γυναικών και τα οποία μεταφέρθηκαν στη τηλεόραση.

Δηλωμένη φεμινίστρια η ίδια, έχει κερδίσει υποψηφιότητες για κορυφαία βραβεία λογοτεχνίας και από πολλούς έχει φτάσει να συγκρίνεται με τον Κάρολο Ντίκενς. Στη συνέντευξη που έδωσε, με αφορμή την επίσκεψη της στην Ελλάδα για την παρουσίαση του βιβλίου της «Χείλη σαν Βελούδο» στα πλαίσια του κινηματογραφικού φεστιβάλ Outview , μίλησε για το φεμινιστικό κίνημα σήμερα αλλά και για τα ιδιαίτερα θέματα που αφηγείται στα βιβλία της.

Ορισμένες από τις απαντήσεις που έδωσε η Σάρα Ουότερς:

-Δηλώνετε φεμινίστρια. Πώς θα περιγράφατε το φεμινιστικό κίνημα στη σύγχρονη εποχή και μάλιστα σε μία χρονική περίοδο που οι άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο πλήττονται από την οικονομική κρίση και το φόβο της τρομοκρατίας;
«Πιστεύω ότι ο φεμινισμός είναι ίδιος σε κάθε εποχή και κάθε κουλτούρα. Φεμινίστρια ή φεμινιστής είναι ο γνώστης των θεμάτων που έχουν αντίκτυπο στις γυναίκες. Εκείνος που παλεύει για να μπορέσουν οι γυναίκες να αποκτήσουν οικονομική και κοινωνική ισότητα με τους άνδρες. Εκείνος που αντιλαμβάνεται τους περιορισμούς, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις που φέρνει το φύλο σε γυναίκες και άνδρες. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να είσαι γυναίκα για να είσαι φεμινίστρια, όπως δεν πιστεύω ότι πρέπει να είσαι μαύρος για να μάχεσαι ενάντια στο ρατσισμό ή ομοφυλόφιλος για περιφρονείς την ομοφοβία. Σε ό, τι αφορά στην οικονομική κρίση, σίγουρα οι γυναίκες θα κουβαλήσουν μεγάλο μέρος του φορτίου, ενώ σε ό, τι αφορά στους παγκόσμιους… πανικούς, όπως η τρομοκρατία, δυστυχώς υπάρχουν και φέρνουν πιο κοντά στις συντηρητικές ιδεολογίες κάτι που συνήθως έχει μεγάλη επίπτωση στις γυναίκες. Σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτή τη στιγμή, γυναίκες βιάζονται, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και trafficking, δολοφονούνται και περιορίζονται, απλώς και μόνο επειδή είναι γυναίκες. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια πολιτική θέση με γνώμονα το φύλο μας, με άλλα λόγια το φεμινιστικό κίνημα, με το οποίο να ταυτιστούμε και να μπορέσουμε να παλέψουμε».

-Τα βιβλία σας έχουν χαρακτηριστεί από κάποιους ως ιστορικά μυθιστορήματα και από άλλους ως ομοφυλόφιλη λογοτεχνία. Ποίο χαρακτηριστικό θα επιλέγατε;
«Κάποιες φορές χρησιμοποιώ τον ένα από τους δύο, κάποιες άλλες και τους δύο ταυτόχρονα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν χρησιμοποιώ κανέναν. Δεν συγγράφω έχοντας μια ταμπέλα στο κεφάλι μου, η οποία να με προσδιορίζει. Απλώς γράφω βιβλία. Οι ταμπέλες που τοποθετούνται πάντως τους συνήθως αργότερα, μπαίνουν από άλλους ανθρώπους. Όμως, ποτέ δεν προσπάθησα να αποποιηθώ κάποια ταμπέλα και ιδιαίτερα εκείνη της ομοφυλόφιλης. Άλλωστε, αισθάνομαι ιδιαιτέρως δεμένη με το κοινό μου. Υποστήριξαν τα βιβλία μου από την αρχή και δείχνουν ότι τα αγαπούν με πάθος, ενώ όπου και αν έχω ταξιδέψει με έχουν υποδεχθεί με θέρμη. Τι περισσότερο να ζητήσει μιας συγγραφέας; Από την άλλη πλευρά, λατρεύω και το ιστορικό μυθιστόρημα. Συγγραφείς όπως ο Πίτερ Κάρεϊ και Πίτερ Ακρόιντ υπήρξαν ο λόγος που ξεκίνησα να γράφω. Συνεπώς, και αυτή η ταμπέλα μου ταιριάζει. Όμως, θέλω να τονίσω ότι οι ταμπέλες οφείλουν να περιγράφουν και όχι να προγράφουν, κάτι που, νομίζω, οι αναγνώστες κατανοούν».

-Λίγοι είναι οι συγγραφείς που μπορούν να πουν ότι είναι αγαπητοί στο κοινό και τους κριτικούς ταυτόχρονα. Εάν πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα στην εκτίμηση των μεν και των δε, ποιους θα επιλέγατε;
«Ομολογώ ότι δυσκολεύομαι… Η σνομπ μέσα μου, φυσικά, θα ήθελε να επιλέξει τους κριτικούς. Όχι ότι έχω κάποια εμμονή με τις κριτικές αλλά νομίζω ότι θα αισθανόμουν απίστευτα ταπεινωμένη εάν λάμβανα μια σειρά από πραγματικά κακές κριτικές. Από την άλλη πλευρά, θα έλεγα ότι σίγουρα γράφω έχοντας στο μυαλό μου τους αναγνώστες. Γράφω μυθιστορήματα, τα οποία ελπίζω να αρέσουν στους αναγνώστες, ότι θα τους διεγείρουν και θα τους συγκινήσουν. Έτσι, νομίζω ότι προτιμώ να προκαλέσω αυτά τα συναισθήματα σε έναν αναγνώστη, παρά να πάρω μια καλή κριτική».