«Η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται κοντά στην ειρήνη στο Αιγαίο», αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Επικαλούμενη πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι, συζητείται ακόμη και η μείωση των εξοπλισμών.

Ο τελευταίος γύρος διερευνητικών επαφών έχουν φθάσει σε ένα προχωρημένο επίπεδο, αναφέρει η «Χουριέτ». Στις 16 και 17 Μαΐου ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο έλληνας διαπραγματευτής, πρέσβης ε.τ. κ. Π. Αποστολίδης, συναντήθηκαν στο Τσεσμέ και εξέτασαν μείζονα θέματα όπως την υφαλοκρηπίδα, τον εναέριο χώρο, αλλά και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας, φαίνεται ότι υπήρξε σύγκλιση σε αρκετά.

Τα σενάρια αυτά ενισχύονται και από το γεγονός ότι το στρατιωτικό επιτελείο της Τουρκίας προέβηκε σε αναβολή δύο προγραμματισμένων ασκήσεων στο Αιγαίο. Βέβαια, τα σενάρια αυτά τα απορρίπτει η Αθήνα πιστεύοντας ότι ο κύριος λόγος ακύρωσης είναι κάποιου είδους υπόγεια διαμάχη ανάμεσα σε πολιτική ηγεσία και στρατιωτικό κατεστημένο της γείτονος χώρας.