Χιλιάδες ευρήματα και αντικείμενα που αποκαλύπτουν την ιστορία της Μακεδονίας, από την νεολιθική έως τη ρωμαϊκή εποχή αλλά και τη βυζαντινή περίοδο, αποτελούν την πλούσια κληρονομιά της Βόρειας Πιερίας, που παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό, αφού εδώ και χρόνια το «Μουσείο» στο Μακρύγιαλο, παραμένει ένα κουφάρι από μπετό.
Ωστόσο, κάτι φαίνεται να κινείται ως προς την ολοκλήρωση των κτιριακών εργασιών, αφού σύμφωνα με δελτίο τύπου της βουλευτού Πιερίας Μαρίας Μίχου, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ίσως να έχει ολοκληρωθεί το στάδιο της έγκρισης των μελετών, από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η δημιουργία Μουσείου στη Β. Πιερία και η μετατροπή των μοναδικών αρχαιολογικών χώρων σε επισκέψιμους, ήταν πάντα στις προθέσεις ή στο προεκλογικό πρόγραμμα όλων των δημάρχων των πρώην δήμων της βόρειας Πιερίας, αλλά ποτέ δεν πήρε σάρκα και οστά.
Το έργο προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ θα κατατεθεί για ένταξη χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ, ποσό που θα καλύψει το κτιριακό και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και επιπλέον θα διατεθούν 500.000 ευρώ για την οργάνωση και τον εξοπλισμό του μουσείου.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αρχαιολόγος Μάνθος Μπέσιος, αρχαιολογικά ευρήματα από πρώιμες φάσεις έχουν ανακαλυφθεί μόνο στην περιοχή του Μακρυγιάλου και υπάρχουν ακόμη πολλά ανεκτίμητα ευρήματα τα οποία όμως δεν μπορούν να συντηρήσουν και να εκθέσουν αφού δεν υπάρχει η υποδομή.
Από την πλευρά του ο κ. Μπέσιος υποστήριξε πως ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Πιερίας είναι η εύκολη πρόσβαση καθώς η περιοχή διασχίζεται από την εθνική οδό και υπάρχουν κόμβοι που διευκολύνουν την πρόσβαση προς αυτούς.
Πρόκειται για Μακεδονικούς τάφους που υπάρχουν στην είσοδο του χωριού του Δίου, στην περιοχή Τούμπα Καρίτσας και στην είσοδο τη Κατερίνης εκεί όπου βρίσκονται τα ΣΕΑ Κορινού.
Πηγή: eptanews