Σαρωτικές αλλαγές στον χάρτη της εκπαίδευσης θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Παιδείας, ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, γονείς και εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης.

Τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις 300 και πλέον σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα (από 150 πέρυσι), με κριτήρια που όπως επέμεινε χθες η Άννα Διαμαντοπούλου είναι καθαρά παιδαγωγικά και όχι οικονομικά.

«Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο Μνημόνιο σε οτιδήποτε που να αφορά συνενώσεις ή επιλογές για θέματα σχολείων ή πανεπιστημίων. Απολύτως καμία. Δεν έχουμε καμία δέσμευση», τόνισε με έμφαση χθες η υπουργός Παιδείας σε σύσκεψη – ημερίδα που είχε με δημάρχους και περιφερειακούς διευθυντές.

Η υπουργός Παιδείας, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, προσδιόρισε ότι για τα γυμνάσια και τα λύκεια ιδανικό μέγεθος για τις μεγάλες πόλεις είναι τα 12 – 15 τμήματα.

«Βεβαίως, ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα δεν αλλάζει πουθενά. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να στοιβαχτούν μαθητές σε τμήματα», είπε και σημείωσε ότι από τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει και Καρτέλα Σχολείου, η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία όπως αριθμός μαθητών, εκπαιδευτικών, ώρες διδασκαλίας. Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι ακόμα ένας στόχος είναι το σχολείο να μένει πλέον ανοιχτό όλη την ημέρα, στο πλαίσιο της Διά Βίου Μάθησης. «Το πρωί θα εκπαιδεύει τα παιδιά και το απόγευμα θα παρέχει γνώσεις στους ενήλικες», είπε.

Στη σύσκεψη αναφέρθηκαν πολλά παραδείγματα σχολείων που βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, ενώ έγινε λόγος και για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στις μεταφορές των μαθητών. Το 2005 το κόστος μεταφορών ήταν 105 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 έφτασε τα 260 εκατ. ευρώ!

Από την πλευρά των δημάρχων, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η υποδοχή των προτάσεων ήταν διαφορετική. Πολλοί δήμαρχοι αντιτίθενται πλήρως, όπως λ.χ. ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης που δήλωσε ότι δεν αποδέχεται συγχωνεύσεις. Άλλοι όμως, όπως ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σ. Δανιηλίδης, συμφωνούν.

Έξω από το υπουργείο είχαν συγκεντρωθεί εκπαιδευτικοί που αντιδρούν στις συγχωνεύσεις υποστηρίζοντας ότι θα οδηγηθούμε σε σχολεία τύπου Γκράβας με 700 και πλέον μαθητές. Μάλιστα μερικοί από αυτούς εισέβαλαν στην αίθουσα όπου γινόταν η σύσκεψη, άπλωσαν πανό και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά των συνενώσεων και του ΔΝΤ. Ορισμένοι δήμαρχοι αντέδρασαν φωνάζοντας στους εκπαιδευτικούς να αποχωρήσουν από την αίθουσα και να επιστρέψουν στα μαθήματά τους.