Με μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έργα, που θα δρομολογηθούν άμεσα, θα λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στην διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη, όπως μεταξύ άλλων επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια, ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Περιφερειακής Διοίκησης Χανίων, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Αθανάσιου Καρούντζου.
Αυτό που κυρίως επισημάνθηκε στην σύσκεψη, είναι η ανάγκη της εκπόνησης ενός σχεδίου για τη διαχείριση των υδάτων σε όλη την Κρήτη. Μάλιστα, ο κ. Καρούντζος ζήτησε οι δυο οργανισμοί να προχωρήσουν στην εκπόνηση μελέτης για την δημιουργία φορέα διαχείρισης των νερών σε επίπεδο Περιφέρειας.
Ακόμη, στη σύσκεψη επισημάνθηκε ο ρόλος που στο άμεσο μέλλον μπορούν να διαδραματίσουν ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης.
Οι παριστάμενοι στη σύσκεψη δήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες και φορείς κατέθεσαν τις απόψεις και προτάσεις τους, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της λειψυδρίας στο νησί, φαινόμενο που έντονα παρουσιάσθηκε το καλοκαίρι του 2010. Στο επίκεντρο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, το θέμα της ρύθμισης των υπαρχουσών γεωτρήσεων και η δημιουργία ταμιευτηρίων, ενώ όπως επισημάνθηκε η λειτουργία του φράγματος Βαλσαμιώτη μπορεί να δώσει λύσεις, αλλά από το καλοκαίρι του 2012.
Τελικά συμφωνήθηκε να προχωρήσουν άμεσα τρεις γεωτρήσεις στον κάμπο των Χανίων και να καταγραφούν ανά περιοχή τα προβλήματα που υπάρχουν.
Για τα άμεσα έργα σύμφωνα με τον κ. Καρούντζο υπάρχουν πιστώσεις 600 χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης κάλεσε τους παρισταμένους δημάρχους και υπηρεσίες να καταθέσουν μέσα σε μια εβδομάδα συγκεκριμένο πρόγραμμα προτεινόμενων έργων.
Σύμφωνα με τον κ. Καρούντζο για να λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων χρειάζεται μια πολιτική συμφωνία των τοπικών κοινωνιών. «Μέχρι τώρα δεν καθόμαστε όλες οι πλευρές σε ένα τραπέζι για συμφωνήσομε πολιτικά κάποια ζητήματα. Έγινε η αρχή και θέλω να ευχαριστήσω την αιρετή Περιφέρεια», είπε χαρακτηριστικά.
«Καταλήξαμε σε μια κοινή πρόταση για τα άμεσα έργα, για τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα. Ασφαλώς χρειάζεται πολύ δουλειά από δω και πέρα» είπε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης.
Στα μακροπρόθεσμα μέτρα προτείνεται, εκτός από την εκπόνηση διαχειριστικού σχεδίου, η αξιοποίηση επιστημονικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί, ώστε σε ορίζοντα πενταετίας να λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων. Στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό απαιτείται και η ωρίμανση μελετών που ήδη υπάρχουν για μεγάλα έργα.