Καθησυχαστικός για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες φάνηκε ο καθηγητής σεισμολογίας, Μανώλης Σκορδίλης, λέγοντας συγκεκριμένα για τη Σαντορίνη ότι «φαίνεται να έχουμε μια απομείωση του ρυθμού εκδήλωσης σεισμών στην περιοχή», προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν θα σταματήσει έτσι εύκολα η δραστηριότητα στο νησί.
«Θα ξαναέχουμε σεισμούς τέτοιων μεγεθών, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της σμηνοσειράς»
«Εχθές είχαμε από τη 01:00 τα ξημερώματα μέχρι και τις 18:00 τέσσερις μόνο σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ. Φυσικά μας ενδιαφέρει και το μέγεθος των σεισμών και η συχνότητα. Βλέπουμε ότι και τα δύο φαίνεται να μειώνονται. Νομίζω ότι είναι προσωρινό φαινόμενο, δεν πιστεύω ότι έτσι απότομα θα σταματήσει η δραστηριότητα στο νησί. Θα ξαναέχουμε σεισμούς τέτοιων μεγεθών, γιατί ένα από τα χαρακτηριστικά της σμηνοσειράς, όπως χαρακτηρίσαμε τη συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα, είναι ότι αργεί να σβήσει», είπε ο Μανώλης Σκορδίλης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ: «Μέχρι στιγμής η απευθείας σύνδεση ανάμεσα στην ηφαιστειότητα και στην τεκτονική δραστηριότητα πάνω στο συγκεκριμένο ρήγμα, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να αποδειχθεί, είναι μία επιστημονική προσέγγιση».
«Εκείνο που βλέπουμε εμείς είναι τη σεισμικότητα, η οποία εμφανίζεται πάνω σε τεκτονικά ρήγματα. Αν και εφόσον αυτά τα τεκτονικά ρήγματα με κάποιο τρόπο ενεργοποιούνται με κάποια κίνηση μάγματος, αυτό είναι μια επιστημονική προσέγγιση», εξήγησε.
«Δεν είναι το πιθανότερο σενάριο να έχουμε έναν μεγάλο σεισμό των 6 Ρίχτερ»
«Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή για το τι παρατηρούν οι ηφαιστειολόγοι στα δύο ηφαίστεια. Το πώς εξελίσσεται. Ξέρουμε ότι εδώ και μήνες υπήρχε μια άνοδος μάγματος στην περιοχή και ξέρουμε ότι υπήρχαν κάποια φαινόμενα τα οποία έδειχναν παραμορφώσεις που προοιώνιζαν μια πιθανή έκρηξη ηφαιστείου», τόνισε.
Όπως είπε ο ίδιος, κάτι αντίστοιχο είχε παρατηρηθεί το 2011 και ήταν πολύ πιο έντονο το φαινόμενο. «Υπάρχουν συνάδελφοι που παρακολουθούν στενά την κατάσταση».
Τέλος, σημείωσε: «Εξακολουθώ, προσωπικά, να πιστεύω ότι δεν είναι το πιθανότερο σενάριο να έχουμε έναν μεγάλο σεισμό των 6 Ρίχτερ. Αν τυχόν μαζέψουμε όλη τη σεισμική ενέργεια που εκδηλώθηκε από το σύνολο των σεισμών που έγιναν στην περιοχή αυτή και τα αντιστοιχίσουμε σε έναν πιθανό σεισμό, το μέγεθος του σεισμού αυτού είναι της τάξης του 6-6,1 Ρίχτερ».