Ο επικεφαλής της εταιρικής επικοινωνίας της Fraport Greece, Σάββας Καραγιάννης, εξηγεί στο Newsbeast την εικόνα που υπάρχει στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης αλλά και στο ίδιο το νησί, όπου εδώ και μέρες σημειώνονται εκατοντάδες σεισμοί.

«Το κομμάτι της ασφάλειας του αεροδρομίου της Σαντορίνης, όπως και των υπολοίπων αεροδρομίων που διαχειρίζεται η εταιρεία, αποτελεί για εμάς πρώτη προτεραιότητα», τονίζει στο Newsbeast ο Σάββας Καραγιάννης. «Τα τελευταία 24ωρα από το νησί των Κυκλάδων και με την προσθήκη των έκτακτων δρομολογίων αναχωρεί μεγάλος αριθμός των κατοίκων, κυρίως οικογένειες, λόγω της κατάστασης των σεισμικών ακολουθιών, που επικρατούν στην περιοχή. Μία κατάσταση, η οποία, προφανώς προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους, η οποία είναι απόλυτα φυσιολογική. Παρ’ όλα αυτά, οι κάτοικοι, αναχωρούν συντεταγμένα και συντονισμένα, χωρίς πανικό, χρησιμοποιώντας τις εναλλακτικές, που επιθυμεί ο κάθε ένας, αναφορικά με το μέσο και τον προορισμό. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Σαντορίνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή» σημειώνει.

Πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση το αεροδρόμιο της Σαντορίνης; Ο κύριος Καραγιάννης μας μεταφέρει την εικόνα: «Όπως προανέφερα, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις συνθήκες που επικρατούν αυτές τις ημέρες, αλλά οι κάτοικοι διατηρούν την ψυχραιμία τους. Αναφορικά με τους αναχωρούντες από το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, από τη Δευτέρα 3/2 έως και Τετάρτη 5/2 και μέσω 19 έκτακτων πτήσεων, το σύνολο του προσωπικού του αεροδρομίου και όλες οι συνεργαζόμενες, σε αυτό, εταιρείες, έχουμε διαχειριστεί με ασφάλεια περισσότερους από 4.000 επιβάτες».

Το αεροδρόμιο της Σαντορίνης βρίσκεται περίπου 40 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Μετά και την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης, τον Απρίλιο του 2017, επιτελέστηκε ένα πολύπλευρο πρόγραμμα επικείμενων έργων αναδιαμόρφωσης και αναβάθμισης, στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο. Το εξειδικευμένο πρόγραμμα, ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2021 και περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την κατασκευή ενός νέου κτιρίου επιβατικού σταθμού (terminal), αύξηση του υφιστάμενου αριθμού gates & security points, καθώς και σημαντικά έργα στο land side & air side με στόχο τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του αεροδρομίου.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν ότι οι συγκεκριμένες κατασκευές έχουν ολοκληρωθεί βάσει των τελευταίων προδιαγραφών και κανονισμών που αφορούν στην ασφάλεια των κτιρίων.

Ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν ακολουθηθεί από την εταιρεία το τελευταίο διάστημα, με την ευρύτερη περιοχή να ζει στον ρυθμό των Ρίχτερ; «Η ασφάλεια για εμάς, είναι η πρώτη προτεραιότητα και με γνώμονα αυτό, σε συνεργασία με ανεξάρτητους φορείς, έχουμε συντονίσει επισκέψεις και ελέγχους ώστε να μην υπάρχει καμμιά αμφιβολία για τις υποδομές του αεροδρομίου, ακόμη και μετά τις συνεχείς σεισμικές ακολουθίες, Υποδομές, που τονίζω, ότι έως ώρας, δεν έχουν παρουσιάσει κανένα απολύτως πρόβλημα σημειώνει ο κ. Καραγιάννης.

Έχουν ενεργοποιηθεί τα σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας. Κι αν ναι, τι επιτάσσουν; «Όλο το προσωπικό του αεροδρομίου βρίσκεται σε επιφυλακή. Η διοίκηση της εταιρείας αλλά και του αεροδρομίου, βρίσκεται σε μια συνεχή και ευθεία συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και του κράτους και του δήμου – (Πολιτική Προστασία, Περιφέρεια, Δήμος, κτλ), έτσι ώστε να είμαστε όλοι ευθυγραμμισμένοι και να συντονίσουμε τυχόν ενέργειες που πρέπει να ολοκληρωθούν, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», απαντά και προσθέτει: «Ας μην ξεχνάμε, ότι τα σχέδια έκτακτης ανάγκης υφίστανται και όλοι μαζί είμαστε έτοιμοι να τα ενεργοποιήσουμε και να διαχειριστούμε τυχόν κρίσεις που ενδέχεται να προκύψουν. Παράλληλα, θα ήθελα να τονίσω την άριστη συνεργασία με την ΥΠΑ και τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, οι οποίοι και εκείνοι από πλευράς τους, ως κύριο κομμάτι της εύρυθμης λειτουργίας του οικοσυστήματος του αεροδρομίου, μεταξύ άλλων, επιτελούν ασκήσεις μεταστάθμευσης και απομακρυσμένων πύργων ελέγχου, ώστε να εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία του.

Όλες οι παραπάνω δράσεις και το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, δεν είναι τυχαίο. Η Fraport Greece, πιστή στη δέσμευσή της για την παροχή υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας στους επιβάτες και τους εμπλεκόμενους φορείς των αερομεταφορών, ακολουθεί έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει διάφορα σενάρια αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. Το σχέδιο αυτό εφαρμόζεται διαρκώς και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται και λειτουργεί η εταιρεία, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση των υποδομών, την προσαρμογή των διαδικασιών και λειτουργιών στα υψηλότερα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, καθώς και την εκπαίδευση του προσωπικού. Ο στόχος του είναι η διατήρηση και η περαιτέρω ενίσχυση του ήδη υψηλού επιπέδου ασφάλειας σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια, ιδίως σε περιπτώσεις σαν και αυτή που βιώνει το νησί της Σαντορίνης. Και σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να αναφερθώ, σε όλους τους εργαζόμενους του αεροδρομίου, που όλο αυτό το διάστημα, έχουν δείξει απαράμιλλη αφοσίωση, σεβασμό, πολύ σκληρή δουλειά, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Το επίπεδο επαγγελματισμού τους, η ψυχραιμία, αλλά και η ομαδική δουλειά τους, είναι αυτό που τους ξεχωρίζει, έχοντας όλοι τους, ένα μονοσήμαντο στόχο: την ασφαλή μετακίνηση των επιβατών στους τελικούς προορισμούς που επιλέγουν» καταλήγει ο Σάββας Καραγιάννης