Η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού έχει ήδη περάσει το επίπεδο των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έχει αγγίξει ακόμη και τα 5, χωρίς πάντως ακόμα -σύμφωνα με τους επιστήμονες- να έχει δώσει το «κύριο γεγονός» της συγκεκριμένης ακολουθίας.

Αυτό -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- θα μπορούσε να είναι ένας σεισμός από τα 5,5 έως και τα 6 Ρίχτερ. Η διαφορά του ενός βαθμού της κλίμακας Ρίχτερ μπορεί να μοιάζει μικρή, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι. Η κλίμακα Ρίχτερ όμως είναι λογαριθμική και η αύξηση μίας και μόνο μανάδας αντιπροσωπεύει δεκαπλασιασμό του πλάτους των δονήσεων και 31,5 φορές μεγαλύτερη έκλυση ενέργειας. Αύξηση 2 βαθμών αντιπροσωπεύει 1.000 φορές μεγαλύτερη έκλυση ενέργειας.

Μια εμπειρική αντίληψη του βαθμού «1» της κλίμακας είναι η δόνηση που παράγεται από τη διέλευση ενός τρένου ή ερπυστριοφόρου άρματος με μέση ταχύτητα, ενώ ο βαθμός «2» μοιάζει περισσότερο με τη δόνηση που αντιλαμβάνονται οι θεατές μιας παρέλασης κατά τη διέλευση της ίλης αρμάτων.

Έτσι, ένας σεισμός από 4 έως 4,9 Ρίχτερ: Θα γίνει αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε τοπικό επίπεδο, με ελαφρές συνήθως ζημιές στο εσωτερικό των κτιρίων κοντά στο επίκεντρο, όμως δεν αναμένεται να έχει θύματα. Είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξουν έστω και μέτριες ζημιές.

Ο σεισμός από 5 έως 5,9 Ρίχτερ γίνεται αισθητός από το σύνολο του πληθυσμού σε τοπικό επίπεδο. Αναμένεται να προκαλέσει μέτριες έως σημαντικές ζημιές στα κτίρια ανεπαρκούς σχεδίασης σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, πιθανώς και κάποιες -λίγες- ανθρώπινες απώλειες. Συνήθως καμία έως ελαφριές ζημιές στα υπόλοιπα κτίρια.

Ανεβαίνοντας όμως μία μονάδα ακόμη, από τα 6 έως τα 6,9 Ρίχτερ, σοβαρές ζημιές αναμένονται σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, ισχυρές έως βίαιες δονήσεις κοντά στο επίκεντρο. Μέτριες έως σοβαρές ζημιές στα κτίρια ανεπαρκούς σχεδίασης και ελάχιστες στα ανθεκτικά και αντισεισμικά κτίρια. Ο ανθρώπινος απολογισμός μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 25.000 θανάτους.