Έχουν περάσει 51 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την επιχείρηση καταστολής που ακολούθησε από τη Χούντα των Συνταγματαρχών. Η ύπαρξη νεκρών κατά τη διάρκεια των επεισοδίων εκείνων των ημερών, πόσω μάλλον ο ακριβής αριθμός των θυμάτων, αποτελεί συχνά πεδίο αντιπαράθεσης – με τους αρνητές των γεγονότων να μην δέχονται όχι μόνο τις μαρτυρίες αλλά και τα πορίσματα εισαγγελικών λειτουργών του κράτους. Η πρώτη επίσημη καταγραφή έγινε τον Οκτώβριο του 1974 από τον εισαγγελέα Δημήτριο Τσεβά που ανέλαβε την υπόθεση. Ακολούθησε, ένα χρόνο αργότερα, η επικαιροποίηση των στοιχείων από τον αντιεισαγγελέα εφετών Ιωάννη Ζαγκίνη.
Στο ηχητικό ντοκιμαντέρ του Newsbeast που ακολουθεί, περιγράφεται το περιβάλλον των ημερών που γράφτηκε Ιστορία και αναλύονται όλα όσα έγιναν μέσα και στο Πολυτεχνείο αλλά και στους γύρω δρόμους. Πατησίων, Σταδίου, Αβέρωφ, Μάρνη, Δροσοπούλου, Πλατεία Βάθη, Νέα Λιόσια, Πάτρα, είναι κάποιες από τις τοποθεσίες που διαδραματίστηκαν βίαια και αιματηρά επεισόδια.
Η έρευνα του δημοσιογράφου – ιστορικού Γεώργιου Σαρρή αποτυπώνεται με ψύχραιμη ματιά στο κείμενο που αφηγείται για το Newsbeast, η ηθοποιός Άννα Λουιζίδη. Η επιμέλεια του ηχητικού ντοκιμαντέρ ανήκει στον δημοσιογράφο Βίκτωρα Μοντζέλλι.
Ακούστε το ντοκιμαντέρ «Οι νεκροί της εξέγερσης του Πολυτεχνείου: Η αλήθεια πίσω από τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973».