Οι πλημμύρες που έπληξαν τη Μάνδρα το 2017 με καταστροφικά αποτελέσματα και τον θάνατο 25 ανθρώπων, ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο αυτό το διάστημα, καθώς εκδικάστηκε η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό και αποδόθηκαν ευθύνες για τη ραγδαία εισροή των υδάτων σε τμήματα της πόλης, λόγω πλημμελούς αντιμετώπισης προβλημάτων με αυθαίρετες κατασκευές στις κοίτες ρεμάτων.
Αναπόφευκτα, επανέρχονται και πάλι τα ερωτήματα περί αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής, περί ασφάλειας από έντονα φαινόμενα και περί σωστής διαχείρισης των ρεμάτων, πολύ περισσότερο όταν στο ενδιάμεσο προέκυψαν και οι μεγάλες πυρκαγιές στα βουνά γύρω από τη Μάνδρα, οι οποίες αποψίλωσαν τεράστιες δασικές εκτάσεις.
Σε αυτά ακριβώς τα ερωτήματα και με αφορμή τη δίκη, κλήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να απαντήσει ο νέος δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Αρμόδιος Δρίκος.
«Η περιοχή μας είναι ταλαιπωρημένη. Το 2017 και το 2018 είχαμε τις μεγάλες πλημμύρες και με απώλεια ζωής και το 2021 τη μεγάλη πυρκαγιά, αλλά και το 2023 τη φωτιά στα Δερβενοχώρια, που έφτασε μέχρι την άκρη της πόλης. Αντιλαμβάνεται πλέον ο καθένας το πρόβλημα και τους κινδύνους για την περιοχή και ας ξεκινήσουμε λοιπόν, πριν φτάσουμε στην Πολιτεία και στην Περιφέρεια, από το τι κάνουμε εμείς ως δήμος», μας λέει αρχικά ο κ. Δρίκος και συνεχίζει:
«Όταν στην αρχή της χρονιάς ανέλαβα διοίκηση, από τα πρώτα πράγματα που έκανα ήταν να ρωτήσω τις εδώ αρμόδιες υπηρεσίες για το Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας που ακολουθούμε. Και με μεγάλη έκπληξη άκουσα να μου λένε πως δεν υπάρχει τέτοιο Σχέδιο στον δήμο. Τι γίνεται; Τι κάνουμε; Πώς λειτουργούμε σε μια κρίσιμη κατάσταση, σ’ ένα έκτακτο περιστατικό; Πού πάνε οι δυνάμεις; Πού κινείται ο κόσμος; Τίποτα! Ως ευθύνη του δήμου δεν είχε γίνει τίποτα!
Το βάλαμε λοιπόν προτεραιότητα και μέσα στο εξάμηνο απέκτησε ο δήμος Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, όχι μόνο για τις φωτιές και τις πλημμύρες, αλλά και για τα χιόνια, καθώς τον χειμώνα έχουμε και τέτοια ζητήματα στα Βίλια και αλλού, και για σεισμούς, αλλά και για βιομηχανικό ατύχημα. Υπάρχει δηλαδή σχεδιασμός και για τις πέντε αυτές περιπτώσεις. Οπότε, αρχίζουμε ως δήμος να αναλαμβάνουμε τις υποχρεώσεις που μας αντιστοιχούν. Τοποθετήσαμε και έξυπνα συστήματα για τα δάση, όπως επιτήρηση με drones και προλάβαμε φωτιές ειδικά αυτό το καλοκαίρι».
Αμέσως μετά ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας περνάει την αναφορά του στον δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης και μιλάει για την αντιπλημμυρική θωράκιση. Λέει συγκεκριμένα: «Από εκεί και πέρα, η ευθύνη μας είναι μικρή ως προς τα ρέματα για παράδειγμα, καθώς η διαχείρισή τους και ο καθαρισμός είναι ευθύνη της Περιφέρειας, ωστόσο εμείς θέλουμε να συνδράμουμε και σε αυτόν τον τομέα.
Το 2017 ήταν η μεγάλη πλημμύρα με πολύ δυνατή βροχή, που σύμφωνα με τις μετρήσεις έφτασε τα 280 χιλιοστά. Τότε, η Περιφέρεια ξεκίνησε τα έργα για να θωρακίσει την περιοχή από ανάλογα φαινόμενα.
Προσωπικά, δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω το ότι έχουν γίνει αυτά τα έργα για τη θωράκιση της περιοχής σύμφωνα με τα τότε δεδομένα, όμως αναπόφευκτα γεννάται ένα άλλο ερώτημα, γιατί ζούμε σε περίοδο κλιματικής αλλαγής και τα φαινόμενα γίνονται όλο και πιο έντονα. Προκύπτει το ερώτημα, αν η Μάνδρα είναι θωρακισμένη απέναντι σε πιο δυνατές καταστάσεις από αυτές του 2017; Θεωρώ πως μπορεί και να μην είναι για μια βροχή πάνω από 400 χιλιοστά ας πούμε, όπως ήταν εκείνη η βροχή στον Βόλο. Δεν είναι σπάνια πλέον τέτοια δυνατά φαινόμενα στην εποχή που ζούμε. Εμείς λοιπόν αντέχουμε σε τόσο μεγαλύτερα επίπεδα βροχής; Αν όχι, τότε να προβούμε άμεσα ως Πολιτεία και ως Περιφέρεια σε επιπλέον έργα θωράκισης, για να αντέξει η περιοχή».
Και ο κ. Δρίκος καταλήγει: «Έχουν καεί τεράστιες δασικές εκτάσεις στην περιοχή και έχει χαθεί η απορροφητικότητα σε μεγάλο βαθμό. Αυτή λοιπόν είναι η αγωνία μας και η δική μου και των δημοτών. Αν αντέχουμε σε πιο δυνατά φαινόμενα. Και ως δήμος την έχουμε μεταφέρει εγγράφως στην Πολιτεία, στην Περιφέρεια, στο Δασαρχείο και όπου αλλού».
Ύψιστη προτεραιότητα για Περιφέρεια Αττικής
«Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αττικής αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη Μητροπολιτική Αττική» έχει αναφέρει επανειλημμένα ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς με αφορμή τις τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες και δασικές εκτάσεις που προκαλεσαν οι πυρκαγιές του ’21 και του ’23 στα Γεράνεια όρη, στα Βίλια, στη Μάνδρα και στην ευρύτερη περιοχή που είχε πληγεί καίρια, ελάχιστα χρόνια νωρίτερα από τη φονική καταιγίδα στο όρος Πατέρα και τις πλημμύρες που ακολούθησαν.
Για τα πολυεπίπεδα μέτρα και έργα που έχουν ληφθεί και προγραμματιστεί προκειμένου να προστατευτούν αποτελεσματικά οι ζωές και η περιουσίες όσο για το φυσικό περιβάλλον, μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Κλεάνθης Βαρελάς και ο προϊστάμενος της αυτοτελούς διεύθυνσης πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νίκος Πασάς.
Ειδικότερα, ο κ. Βαρελάς παρέθεσε αναλυτικό πίνακα με τα κοστολόγια και τα χρονοδιαγράμματα των έργων και των μελετών που εκτελέστηκαν ή είναι υπο εκτέλεση και σε ποιο στάδιο βρίσκονται, είτε αυτά αφορούν ρέματα, όμβρια, φράγματα κλπ
Από την από την πλευρά του, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Ν. Πασάς, μας υπογραμμίζει: «Το θέμα των καθαρισμών και της θωράκισης εν γένει της Δυτικής Αττικής που αφορά στην προάσπιση της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος, επιβάλλει την ανάληψη πρωτοβουλιών και εκτέλεσης των ανάλογων τεχνικών έργων.
Προς την κατεύθυνση αυτή εκτελούνται έργα και μελέτες από τη Διεύθυνση Τεχνικών έργων Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικης (Π.Ε.Δ.Α.), από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής και από τη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικής Προστασίας».
Ενδεικτικά, συνοψίζει ο ίδιος, σε διαδικασία δημοπράτησης βρίσκονται οι μελέτες φραγμάτων ανάσχεσης πλημμύρας και συγκράτησης φερτών λεκανών απορροής των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά των Βιλίων το 2021 και από την πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη το 2021, όπως και η μελέτη επικαιροποίησης της εκτροπής του ρέματος Αγίας Παρασκευής και ο έλεγχος επάρκειας του υλοποιημένου έργου της εκτροπής του ρέματος Μαυρατζά στο ρέμα Παράπηγα.
Περαιτέρω, σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνταξη μελετών για τα ρέματα Κινέτας και οι μελέτες οριοθέτησης και διευθέτησης του ρέματος Γιώργη στη Νέα Περάμο, και των ρεμάτων Νερακίου και Λουτρόπυργου, των λοιπών ρεμάτων της Νέας Περάμου και του ρέματος Καμάρας του Δήμου Μεγαρέων.
Επιπλέον, εκτελείται η συντήρηση και ο καθαρισμός των φρεατίων ομβρίων υδάτων στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητος Π.Ε.Δ.Α., βρίσκεται σε εξέλιξη η αντιπλημμυρική προστασία της ανατολικής λεκάνης της Δ.Ε. ‘Ανω Λιοσίων του Δήμου Φυλής, καθώς και η αποχέτευση ομβρίων υδάτων της Δ.Ε. Μαγούλας του Δήμου Ελευσίνας.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Πασσάς μας ενημερωνει, ότι σε διαδικασία υπογραφής σύμβασης βρίσκονται ο καθαρισμός των ρεμάτων αρμοδιότητος ΠΕΔΑ, όπως και η συνδρομή στην αστυνόμευση των εν λόγω ρεμάτων.
Όλες οι δράσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αττικής
Τα έργα και οι μελέτες-υπηρεσίες για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αττικής που παρέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Κλεάνθης Βαρελάς
ΕΡΓΑ
- «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΦΡΕΑΤΙΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ Π.Ε.Δ.Α. – Φ19» που βρίσκεται σε εξέλιξη,με ημερομηνία περαίωσης 18-01-2026.
- «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ Δ.Ε. ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ» που βρίσκεται σε εξέλιξη, με ημερομηνία περαίωσης 31-12-2024.
- «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ» με ημερομηνία περαίωσης 03-09-2025.
ΜΕΛΕΤΕΣ
- «ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΚΙΝΕΤΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»που βρίσκεται σε εξέλιξη (εκκρεμεί η ολοκλήρωση τηςδιαδικασίας έκδοσης πράξης επικύρωσης του καθορισμού των οριογραμμών των υδατορεμάτων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, για να συνεχιστεί η μελέτη στα επόμενα στάδια ),
- «ΜΕΛΕΤΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΡΕΜΑ ΓΙΩΡΓΗ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ», που βρίσκεται σε εξέλιξη (εκκρεμεί η έκδοση περιβαλλοντικών όρων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, για να συνεχιστεί η μελέτη στα επόμενα στάδια ),
- «MΕΛΕΤΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ & ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΡΕΜΑΤΩΝ ΝΕΡΑΚΙΟΥ & ΛΟΥΤΡΟΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ», που βρίσκεται σε εξέλιξη (εκκρεμεί η έκδοση περιβαλλοντικών όρων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, για να συνεχιστεί η μελέτη στα επόμενα στάδια )
- «ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΡΕΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΔΡΑΣ ΑΠΟ ΕΚΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Χ. ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΤΑΜΟ (ΒΙΒΕΧΡΩΜ) ΕΩΣ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΑΘΗΝΩΝ- ΚΟΡΙΝΘΟΥ»προϋπολογισμού 29.999,76Euro (πλέον ΦΠΑ 24%). Διαδικασία σε εξέλιξη με την εφαρμογή του άρθρου 118 του Ν.4412/2016 περί διαδικασιών απ’ ευθείας ανάθεσης.
- «ΜΕΛΕΤΗ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΦΕΡΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ, ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΒΙΛΙΩΝ 2021.» προϋπολογισμού 1.852.235,27 Euro που βρίσκεται σε διαδικασία υπογραφής σύμβασης με περαίωση 8 μήνες
- «ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΚΑΜΑΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ» που βρίσκεται σε εξέλιξη
- «ΜΕΛΕΤΗ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΦΕΡΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΓΕΡΑΝΕΙΑ ΟΡΗ 2021» προϋπολογισμού 942.392,63Euro, σε διαδικασία δημοπράτησης (Ημερομηνία λήξης υποβολής προσφορών 8/10/2024, έγκριση πρακτικού Ι)
- «ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΡΕΜΑΤΟΣ ΜΑΥΡΑΤΖΑ ΣΕ ΡΕΜΑ ΠΑΡΑΠΗΓΑ ΚΑΙ ΕΩΣ ΑΠΟΔΕΚΤΗ»προϋπολογισμού 756.568,58 Euro που βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης (Προς αποστολή στο Ελεγκτικό Συνέδριο.).
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
- «ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΡΕΜΑΤΩΝ ΠΕΔΑ (2020-2022)»προϋπολογισμού 8.000.000Euro που βρίσκεται σε διαδικασία υπογραφής σύμβασης, με περαίωση 24 μήνες.
- «ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΡΕΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (23-25)»προϋπολογισμού 238.080,00Euro που βρίσκεται σε διαδικασία σε διαδικασία υπογραφής σύμβασης με περαίωση 24 μήνες.