Το πέστο βασιλικού, η εμβληματική πράσινη σάλτσα που που αγαπήθηκε για πολύ καιρό στην Ιταλία, έγινε δημοφιλές στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’70 και σύντομα εξελίχθηκε σεκαθιερωμένη επιλογή για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας, αναφέρεται για πρώτη φροά το 25 μ.Χ. και θεωρείται, πιθανότητα, η παλαιότερη σάλτσα στην ευρωπαϊκή κουζίνα.

Θέλετε να μάθετε πώς να φτιάχνετε πέστο όπως οι Ιταλοί; Ακολουθήστε τις συμβουλές παρακάτω και θα κάνετε τους πάντες να μιλάνε για τις μαγειρικές σας ικανότητες.

  • Χρησιμοποιείτε πάντα φρέσκα φύλλα βασιλικού για να φτιάξετε πέστο. Ο αποξηραμένος βασιλικός έχει εντελώς διαφορετική γεύση από τον φρέσκο. Επίσης, τα φρέσκα φύλλα βασιλικού περιέχουν τη δική τους υγρασία με τη μορφή νερού και φυσικών ελαίων, η οποία συμβάλλει στην κρεμώδη υφή του πέστο.
  • Φρυγανίστε τους ξηρούς καρπούς. Πολλές συνταγές φρυγανίζουν τα κουκουνάρια για να προσθέσουν μια πλούσια, ψημένη γεύση στο πέστο. Αλλά είναι, επίσης, απολύτως αποδεκτό να τα αφήσετε ωμά. Χρησιμοποιώντας ωμά κουκουνάρια εξοικονομείτε λίγο χρόνο έναντι του φρυγανίσματος και της ψύξης, ενώ με αυτόν τον τρόπο διατηρούν, επίσης, και τη γλυκύτητά τους.
  • Μην επεξεργάζεστε υπερβολικά τα φύλλα βασιλικού. Η θερμότητα από το μπλέντερ ή τον επεξεργαστή τροφίμων ή το υπερβολικό ψιλοκόψιμο μπορεί να προκαλέσει την οξείδωση και το καφέ χρώμα του βασιλικού. Προσθέστε τα φύλλα τελευταία και προσέξτε να μην τα επεξεργαστείτε υπερβολικά.
  • Προσθέστε μια πρέζα αλάτι. Η προσθήκη αλατιού στον βασιλικό βοηθάει στο σπάσιμο των φύλλων κατά το χτύπημα ή το πέρασμα στο μπλέντερ.
  • Προσθέστε εσπεριδοειδή. Αν και δεν είναι ένα παραδοσιακό συστατικό πέστο, ο χυμός ή/και το ξύσμα λεμονιού μπορεί να βοηθήσει να φωτίσει ένα άτονο πέστο.
  • Αποθηκεύστε το πέστο που έχει περισσέψει στο ψυγείο, καλυμμένο με ένα στρώμα ελαιόλαδου. Για πιο μακροπρόθεσμη αποθήκευση, καταψύξτε το πέστο σε δίσκους με παγάκια και καλύψτε το με πλαστική μεμβράνη.