Ερευνητές της Google διαπίστωσαν ότι ο ταχύτερος υπερυπολογιστής θα χρειαζόταν περίπου 10 τρισεκατομμύρια χρόνια για να νικήσει τους κβαντικούς υπολογιστές.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, οι ειδικοί έκαναν πείραμα χρησιμοποιώντας έναν κβαντικό υπολογιστή με το όνομα Sycamore, τον οποίο έβαλαν να εκτελέσει τη δειγματοληψία τυχαίων κυκλωμάτων (RCS), δηλαδή έναν απλό κβαντικό αλγόριθμο που ουσιαστικά παράγει μια τυχαία ακολουθία τιμών.

Μελετήθηκε λοιπόν η έξοδος του Sycamore και διαπιστώθηκε πως σε λειτουργία με πολλές παρεμβολές θορύβου κατά την εκτέλεση του RCS. Έτσι, μπορούσε να «ξεγελαστεί» ή να νικηθεί από κλασικούς υπερυπολογιστές.

Κβαντικός υπολογιστής

Εντούτοις, όταν ο θόρυβος μειωνόταν σε ένα ορισμένο όριο, οι υπολογισμοί του Sycamore γίνονταν αρκετά πολύπλοκοι ώστε η εξαπάτησή του ήταν ουσιαστικά αδύνατη. Σε περίπτωση που συνεχιζόταν η δοκιμή, θα χρειάζονταν 10 τρισεκατομμύρια χρόνια για να νικηθεί.

«Εφαρμόζοντας έναν αλγόριθμο RCS αποδεικνύουμε πειραματικά ότι υπάρχουν δύο μεταβάσεις φάσης που παρατηρούνται με το Cross-Entropy Benchmarking (XEB), τις οποίες εξηγούμε θεωρητικά με ένα στατιστικό μοντέλο», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη.

Υπερυπολογιστής

Δημοσίευμα του Interesting Engineering έγραψε ότι ο Sycamore είναι ειδικά κατασκευασμένος ώστε να ελέγχει τα ηλεκτρόνια που τον διαπερνούν με κβαντική ακρίβεια. Το τσιπ του διατηρείται σε υπερψυχρές θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο μηδέν σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας που θα κατέστρεφαν τις ευαίσθητες καταστάσεις των ηλεκτρονίων και θα εισήγαγαν θόρυβο.

Ωστόσο, απέχει αρκετά από το να μπορεί να αντιγράψει τις λειτουργίες των κλασσικών υπολογιστών, όπως αποθήκευση φωτογραφιών ή αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων. «Οι κβαντικοί υπολογιστές δεν είναι ταχύτεροι-είναι διαφορετικοί», είπε ο Sergio Boixo, επικεφαλής της προσπάθειας κβαντικών υπολογιστών της Google στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια.