Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού πλημμύρισε από αλληλεγγύη και συναισθήματα το βράδυ της Κυριακής 28 Σεπτεμβρίου, καθώς χιλιάδες κόσμου έδωσαν το παρών για να τραγουδήσουν «Ίμβρος είναι το όνομα μου και άπταιστα τα ελληνικά μου» και να στηρίξουν έναν ιερό σκοπό: την ενίσχυση των ελληνικών μειονοτικών σχολείων της Ίμβρου. Σε μια ανεπανάληπτη και συναισθηματικά φορτισμένη συναυλία, ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Ross Daly, ο Νίκος Ξυδάκης, η Ευανθία Ρεμπούτσικα και η Φωτεινή Δάρρα, ένωσαν τις φωνές και τις καρδιές τους για να στηρίξουν την ελληνική παιδεία σε ένα νησί που η ελληνική ψυχή συνεχίζει να πάλλεται δυνατά.

Μαζί τους, η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου που γέμισε συναισθήματα την ατμόσφαιρα με τις αφηγήσεις της και η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ με τους εκπληκτικούς μουσικούς και χορωδούς της. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η κ. Δέσποινα Πορτοκάλη, ως Ίμβρια και επικεφαλής της οργάνωσης, αναφέρθηκε συγκινημένη στην ιδιαίτερη σημασία της συναυλίας. “Η συναυλία αυτή έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για μένα, ως Ίμβρια, που τα ελληνικά γράμματα στην Ίμβρο, δυστυχώς, τα έμαθα στο κρυφό σχολειό” τόνισε, ευχαριστώντας τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα να στηρίξουν τα ελληνικά σχολεία της Ίμβρου, ώστε τα Ιμβριώπουλα να συνεχίσουν να μαθαίνουν ελληνικά και να διατηρήσουν ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά τους.

Ο Γιώργος Νταλάρας και οι υπόλοιποι καλλιτέχνες αναφέρθηκαν στην αγάπη και τη δέσμευσή τους για το νησί, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συναυλίας ως μια σπουδαία πράξη αλληλεγγύης και στήριξης. Το φινάλε της βραδιάς ανήκε στους μικρούς μαθητές και μαθήτριες του ελληνικού Δημοτικού Σχολείου της Ίμβρου, που ανέβηκαν καταχειροκροτούμενοι στη σκηνή για να τραγουδήσουν μαζί με όλους τους καλλιτέχνες το τραγούδι “Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ” από το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη. Τα χαμόγελά τους ζέσταναν τις καρδιές όλων, δίνοντας το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα της βραδιάς: ότι η Ίμβρος ζει και ανθίζει μέσα από τις νέες γενιές, που κρατούν ζωντανή την παράδοση και την ταυτότητά τους.

Όλα τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση των ελληνικών μειονοτικών σχολείων της Ίμβρου. Το παρών έδωσαν στο κατάμεστο Ηρώδειο σύσσωμη η Πατριαρχική ακολουθία, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρέσβεις καθώς και οι χορηγοί της βραδιάς που στήριξαν με την αρωγή τους τα σχολεία της Ίμβρου.