Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξεκίνησε να καίει από την Κυριακή 29/9 στην περιοχή του Ξυλόκαστρου. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστών που δεν μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Πλέον η φωτιά έχει περάσει στον νομό Αχαΐας και κινείται προς την περιοχή Μοναστήρι Αιγιάλειας, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Συγκεκριμένα, στο σημείο σπεύδουν άνδρες και οχήματα από το Αίγιο, την Ακράτα και την Πάτρα.

🔥Η πυρκαγιά του Ξυλοκάστρου πλησιάζει απειλητικά στην ορεινή Αιγείρα. ⚠️Σε ετοιμότητα οι δυνάμεις πυρόσβεσης και εθελοντές της γύρω περιοχής. Σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις από Αίγιο, Ακράτα και Πάτρα.

Posted by Forecast Weather Greece on Monday, September 30, 2024

🔥Η πορεία του καπνού από την μεγάλη ΠΥΡΚΑΓΙΑ στο Δερβένι απο την έναρξη της πυρκαγιάς έως τα ξημερώματα της Δευτέρας❗️Να έχετε κλειστά τα παράθυρα στις περιοχές που φαίνονται στο χάρτη και κυρίως σε όλη την ανατολική ΠελοπόννησοΠηγή: Beyond smoke

Posted by Forecast Weather Greece on Monday, September 30, 2024

🔥Εκτός ελέγχου η παραμένει η πυρκαγιά που καεί από εχθές στη Κορινθία. 🚒 👨‍🚒Πυροσβεστικες δυνάμεις στήνουν γραμμές άμυνας στα όρια Κορινθίας – Αχαΐας καθώς οι φλόγες είναι ανεξέλεγκτες. Μάχη με το χρόνο δίνουν τα εναέρια ωστε να προλάβουν όσο το δυνατόν πιο πολλές ρίψεις, ο ανεμος έχει αυξηθεί και πάλι με τις ριπές να δυσχεραίνουν το έργο των Πυροσβεστών.❗️❗️Μεγάλη προσοχή, ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών!Πηγή : @epoxikoipyrosvestes

Posted by Forecast Weather Greece on Monday, September 30, 2024

Τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές της Πυροσβεστικής, δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Ο ένας τραυματίας με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα κι ο δεύτερος τραυματίστηκε στο μάτι από τη βολή του νερού.

Μάχη με τις φλόγες

Στο Ξυλόκαστρο επιχειρούν 390 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 115 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αέρος επιχειρούν 24 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Το μήνυμα του 112 για εκκένωση περιοχών

Εκκενώνονται οι οικισμοί Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη κι ‘Ανω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη από χθες το πρωί. Ειδικότερα μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών καλώντας τους να απομακρυνθούν από αυτές και να κατευθυνθούν προς Σοφιανά- Ρέθι Ξυλοκάστρου.

Συλληπτήρια του Κικίλια στις οικογένειες των θυμάτων

Τη θλίψη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο ανθρώπων που έχασαν χθες τη ζωή τους στη δασική πυρκαγιά της Κορινθίας, εκφράζει μέσω ανάρτησής του στο “X” ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ειδικότερα ο κ. Κικίλιας αναφέρει:

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο νέων ανθρώπων που έχασαν χθες τη ζωή τους στη δασική πυρκαγιά της Κορινθίας. Για μια ακόμη φορά κάνω έκκληση προς τους πολίτες να υπακούν στα μηνύματα του 112. Να ακούνε τις οδηγίες των ενστόλων, πυροσβεστών και αστυνομικών. Οι δασικές πυρκαγιές είναι φοβερά επικίνδυνες όχι μόνο για τις περιουσίες αλλά και τις ζωές των ανθρώπων».

Στον Αττικό ουρανό η κάπνα από τη φωτιά

«Η κατάσταση παραμένει τραγική»

  «Η κατάσταση, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά, παραμένει τραγική για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος.

Όπως προσθέτει, «υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες, ενώ ήδη έχει καεί μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της περιοχής». Μάλιστα, όπως περιγράφει ο Βλάσης Τσιώτος, «έχουν δοθεί μάχες με τις φλόγες κυριολεκτικά μέσα στα χωριά, όπου συνυπήρχαν, φωτιά, πυροσβέστες και κάτοικοι. Η αποψινή βραδιά είναι κρίσιμη, ώστε να μην περάσει η φωτιά στο τελευταίο κομμάτι που δεν έχει φθάσει, δηλαδή στις περιοχές Καρυά και Τρίκαλα». 

Όσον αφορά τις μέχρι τώρα ζημιές που έχει προκαλέσει η φωτιά, ο Βλάσης Τσιώτος λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες», ενώ όπως συμπλήρωσε, «είναι λίγα σχετικά τα σπίτια που έχουν καεί».