Αργά το απόγευμα της Τετάρτης 4 Σεπτεμβρίου έκανε την είσοδό της στο λιμάνι της Σούδας μια εντυπωσιακή θαλαμηγός που ανήκει στη βασιλική οικογένεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Του ανταποκριτή μας στην Κρήτη flashnews.gr

Πρόκειται για το super yacht «Yas», σημαίας νήσων Κειμάν, μήκους 141 και πλάτους 15 μέτρων, το οποίο κατέπλευσε στη Σούδα προερχόμενο από την Ταγγέρη του Μαρόκου.

Η θαλαμηγός μπορεί να φιλοξενήσει έως και 60 επισκέπτες σε 30 σουίτες.

Είναι επίσης σε θέση να μεταφέρει έως και 56 μέλη πληρώματος για να εξασφαλίσει μια χαλαρή εμπειρία πολυτελούς γιοτ στους τυχερούς επιβαίνοντες.

Ναυπηγήθηκε ως πολεμικό πλοίο – Η ιστορία της «Yas»

Όμως τι είναι αυτό που κάνει την «Yas» μοναδική στο είδος της;

Πρώτον το ότι δεν ναυπηγήθηκε ως super yacht, αλλά ως…. πολεμικό πλοίο!

Ναι, καλά διαβάσατε. Το «Yas» αποτελεί μετατροπή της ολλανδικής φρεγάτας HNLMS Piet Hein κλάσης Kortenaer, η οποία καθελκύστηκε το 1978, ανέλαβε υπηρεσία το 1981 και πουλήθηκε στο ναυτικό των Εμιράτων το 1998 με την ονομασία «Al Emirat».

Το 2005 παροπλίστηκε και από το 2011 ως το 2015 μετασκευάστηκε, ή καλυτέρα ανακατασκευάστηκε, σε yacht πολυτελείας από τον Σεΐχη Hamdan bin Zayed bin Sultan Al Nahyan ο οποίος απευθύνθηκε στο σχεδιαστικό γραφείο  Pierrejean Design Studio που επανασχεδιάσαν  ριζικά την υπερκατασκευή του σκάφους.

Να σημειωθεί ότι ο 61χρονος ιδιοκτήτης του «Yas», Σεΐχης Χαμνταν, είναι γιος του Zayed bin Sultan Al Nahyan, Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων  και αδερφός τόσο του πρώην προέδρου των ΗΑΕ, Khalifa bin Zayed, όσο και του σημερινού προέδρου, Mohamed bin Zayed.