Κατά την επίσκεψη κλιμακίου υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και του Α.Π.Θ στον θερμαϊκό κόλπο, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Γιουτίκα και παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Γιώργου Κεφαλά και εκπροσώπων του Δήμου Δέλτα και των μυδοκαλλιεργητών, διαπιστώθηκε ολοκληρωτική καταστροφή στις μυδοκαλλιέργειες

Σύμφωνα με την αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, οι εκπρόσωποι των μυδοκαλλιεργητών τόνισαν ότι ο αφανισμός των μυδιών είναι πρωτοφανής και αφορά σε όλο τον Θερμαϊκό Κόλπο, με συνέπεια να μην έχει απομείνει τίποτα στις καλλιέργειες και να έχει καταστραφεί μαζικά και ο γόνος. Οι ίδιοι έκαναν λόγο για βαθιά ύφεση του κλάδου καθώς δεν αναμένεται να υπάρξει παραγωγή ούτε την επόμενη χρονιά. Ζήτησαν, άλλωστε, την αποτελεσματική στήριξη της πολιτείας.

Εξαγωγή στο 90%

Επισημαίνεται ότι η ελληνική παραγωγή μυδιών γίνεται στη συντριπτική της πλειοψηφία στο Θερμαϊκό Κόλπο, (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πιερία). Το παραγόμενο προϊόν είναι αναγνωρισμένης υψηλής ποιότητας και κατά 90% εξάγεται σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.

Οι μυδοκαλλιεργητές εκτιμούν ότι η αιτία της ολοσχερούς καταστροφής είναι οι υψηλές θερμοκρασίες στο θαλάσσιο περιβάλλον, εξαιτίας του φετινού παρατεταμένου καύσωνα.

Ωστόσο, το κλιμάκιο έλαβε δείγματα νερού και σάρκας μυδιών, στα οποία θα γίνουν εργαστηριακές αναλύσεις, ώστε να εντοπιστεί η ακριβής αιτία και να αποτιμηθεί συνολικά η κατάσταση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι όλοι οι συναρμόδιοι φορείς που εκπροσωπήθηκαν σήμερα στο διευρυμένο κλιμάκιο, θα είναι σε συνεχή συνεργασία το επόμενο διάστημα, για να αποτιμήσουν και να τεκμηριώσουν με στοιχεία την έκταση του προβλήματος, αλλά και για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου.

«Είμαστε εδώ όλοι μαζί, δηλώνοντας ότι θα συνεργαστούμε προκειμένου να αποζημιωθούν άμεσα οι μυδοκαλλιεργητές. Σκοπεύουμε να δουλέψουμε και να απευθυνθούμε συντονισμένα στην κυβέρνηση, γιατί είναι επίσης απολύτως αναγκαίο να υπάρξουν ειδικά μέτρα στήριξης του κλάδου το 2025, που δεν θα υπάρχει παραγωγή, σε συνδυασμό με ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη συνέχιση της μυδοκαλλιέργειας στο Θερμαϊκό Κόλπο», τόνισε ο κ. Γιουτίκας.

Πηγή: ΑΠΕ