Σήμερα, Παρασκευή, και αύριο, Σάββατο, αναμένεται η κορύφωση της αστάθειας στη χώρα μας λόγω της «ψυχρής λίμνης», με έντονες καταιγίδες, κεραυνούς και χαλάζι. Αύριο, μάλιστα, αναμένονται και τα πιο οργανωμένα φαινόμενα, τα οποία θα ξεκινήσουν από το βόρειο, βορειοδυτικό Αιγαίο.

«Κοντά στο απόγευμα, τα κύματα βροχών και καταιγίδων εξαπλώνονται στο σύνολο του ηπειρωτικού κορμού και μέσα στο Ιόνιο, αλλά κυρίως προς την κεντρική, ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα. Ανατολική και νότια Θεσσαλία, η περιοχή των Σποράδων, η Χαλκιδική, η κεντρική και περισσότερο η βόρεια Εύβοια, η Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

Σήμερα, και κυρίως αύριο, φαίνεται πως θα έχουμε την κορύφωση των καταιγίδων και στον νομό Αττικής. Αύριο θα έχουμε έντονη αστάθεια και στον νομό Αττικής. Η κορύφωση αναμένεται το μεσημέρι, καθώς τότε υπάρχουν οι περισσότερες πιθανότητες να εκδηλωθούν τα φαινόμενα», τόνισε ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Ειδικά για σήμερα, σημείωσε πως στην Αττική σε σχέση με χθες αναμένονται πιο γενικευμένα φαινόμενα και πάλι προς τις απογευματινές ώρες.

Μετά και το Σάββατο θα αρχίσει να περιορίζεται η αστάθεια, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσουν τελείως, καθώς θα συνεχίσουν και την άλλη εβδομάδα αλλά πιο περιορισμένα.

Για το ποιες περιοχές θα πλήξει τις επόμενες μέρες η κακοκαιρία μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Νικολέτα Ζιακοπούλου.

Θα έλεγα ότι έχουμε ακόμα μια ημέρα αστάθειας, έντονης μπροστά μας, τόνισε η μετεωρολόγος. Χθες υπήρξαν σχεδόν 20.000 κεραυνοί στη χώρα μας. Κάποιοι εξ αυτών προήλθαν και από ξηρές καταιγίδες και προκάλεσαν και μεμονωμένες πυρκαγιές, κυρίως σε ορεινές περιοχές. Στη Θεσσαλονίκη που είδαμε και το ξαφνικό μπουρίνι, έφτασαν οι άνεμοι τα 8 μποφόρ εντός πόλης.

Αυτή την ώρα πάνω από τη χώρα μας έχουμε έναν και μοναδικό πυρήνα καταιγίδων, ο οποίος βρίσκεται πάνω από την Κεφαλονιά.

Στη συνέχεια θα έχουμε τον κύριο όγκο της αστάθειας, κυρίως μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Φαίνεται ότι αυτές οι καταιγίδες θα έρθουν κυρίως μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, πάλι σε Ιόνιο ηπειρωτικά, πρόσκαιρα όμως και σε Εύβοια, Σποράδες, στα ορεινά της Κρήτης. Υπάρχουν κάποιες περιοχές που είναι λίγο πιο επικίνδυνες καιρικά σήμερα για πιο έντονα φαινόμενα με πιθανές χαλαζοπτώσεις, ίσως κάποια τοπικά πλημμυρικά και μπουρίνια.

Προσοχή λοιπόν ιδιαίτερη σε κεντρική, ανατολική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο όπου εκεί χθες έπεσε το περισσότερο νερό. 60 τόνοι νερού ανά στρέμμα, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο στα ορεινά της Αχαΐας.

Και βεβαίως θα έχουμε έντονα φαινόμενα σήμερα και στη Στερεά Ελλάδα.

Το βράδυ πάλι ο καιρός θα παρουσιάσει μια πρόσκαιρη βελτίωση. Δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερα ζητήματα με ανέμους, κυρίως στα Δωδεκάνησα είναι πιο ισχυροί, γύρω στα 5 μποφόρ.

Στην Αττική φαίνεται λοιπόν, όπως προβλεπόταν και χθες, ότι η αστάθεια περιορίστηκε στα βόρεια του νομού. Σήμερα, όμως, τα προγνωστικά στοιχεία επιμένουν ότι είναι πιο πιθανό να υπάρξουν πιο γενικευμένα φαινόμενα και στην Αττική, τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες με βροχές και καταιγίδες. «Δεν έχουμε στα χέρια μας κάτι που να δείχνει το πολύ ακραίο ή κάτι το πρωτόγνωρο», τόνισε η Νικολέτα Ζιακοπούλου και πρόσθεσε πως «μπορεί τοπικά να έχουμε και κάτι πιο εκρηκτικό, δεν φαίνεται όμως κάτι γενικευμένο που να μας ανησυχεί ιδιαίτερα».

Στη Θεσσαλονίκη προσοχή, διότι πάλι από το μεσημέρι και μετά θα έχουμε βροχές και καταιγίδες ισχυρές και πιθανά μπουρίνια και στη Χαλκιδική να δείξουμε μια προσοχή.

Τελευταία ημέρα γενικευμένης αστάθειας θα είναι το Σάββατο. Δηλαδή θα ξεκινήσει η μέρα καλύτερα, αλλά μεσημέρι και απόγευμα αναμένονται και πάλι ισχυρές βροχές και καταιγίδες και σε Ιόνιο, ηπειρωτικά, Εύβοια, Σποράδες. Και από εκεί και πέρα κάποιες βροχές και πάλι το Σάββατο και στην Κρήτη ίσως και πέρα από τα ορεινά κάποια πρόσκαιρα φαινόμενα και σιγά σιγά αυτή η αστάθεια θα συμμαζευτεί, θα είναι καλύτερα, πιο περιορισμένη την Κυριακή κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μεγαλύτερο αθροιστικό ύψος υετού έως τις 18:00 περίπου της Πέμπτης 29/08, καταγράφηκε στο Καλέντζι Αχαΐας και είναι ίσο με 56 χιλιοστά. Χαρακτηριστικό της ισχύος των φαινόμενων είναι ότι τα 38.4 χιλιοστά έπεσαν σε μόλις 30 λεπτά της ώρας. Στον Χάρτη 1 παρουσιάζεται η κατανομή της αθροιστικής βροχόπτωσης, σύμφωνα με τους σταθμούς του δικτύου και σημειώνονται τα 2 μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Την ηλεκτρική δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα κατέγραψε ο Lightning Imager του δορυφόρου MTG-I1*. Στον παρακάτω χάρτη σημειώνονται οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που καταγράφηκαν από την αρχή του εικοσιτετράωρου έως τις 15:30 UTC (18:30 ώρα Ελλάδας). Όπως προκύπτει από αυτόν, καταγράφηκαν 19.580 εκκενώσεις, 18.587 εκ των οποίων πάνω από την ξηρά και 933 πάνω από τη θάλασσα.