Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της Athens Flying Week Πάνος Ποδηματάς μιλάει αποκλειστικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ) για το μεγαλύτερο αεροπορικό show που διοργανώνεται στην Ελλάδα. Μας αποκαλύπτει τις «ηχηρές» συμμετοχές στη φετινή 12η Athens Flying Week που θα διεξαχθεί στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου στην Τανάγρα ενώ εξηγεί τη σημασία του air show για την καλλιέργεια «αεροπορικής κουλτούρας» στην Ελλάδα. Επίσης, αναλύει τις προοπτικές για τον θεματικό τουρισμό στη χώρα μας, τη σημασία εκδηλώσεων όπως η Athens Flying Week για την προσέλκυση τουριστών ενώ κάνει εκτενή αναφορά στην προσπάθεια των διοργανωτών να μειώσουν το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» της διοργάνωσης.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Πάνου Ποδηματά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

ΕΡ: Η Athens Flying Week μεγαλώνει, ποιο είναι το όραμα σας; Που θέλετε να φτάσει το air show;  

ΑΠ: Η ομάδα της Athens Flying Week είναι μια παρέα φίλων από την Πολεμική, την Πολιτική και τη Γενική Αεροπορία, αλλά και άνθρωποι που πιστεύουν στη διάδοση της αεροπορικής Ιδέας. Φέτος διοργανώνουμε τη 12η Athens Flying Week και είμαστε πλέον σε θέση να πούμε ότι με σκληρή δουλειά και επιμονή καταφέραμε να βάλουμε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των air show και, βεβαίως, του θεματικού τουρισμού. Άλλωστε, η  Athens  Flying Week είναι το μεγαλύτερο αεροπορικό σόου της Ανατολικής Μεσογείου και ένα από τα πιο αγαπημένα των «φανατικών» του είδους που έρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη. 

Για εμάς το στοίχημα είναι όχι μόνο να «μεγαλώνουμε» ως διοργάνωση αλλά να προσφέρουμε όλο και καλύτερες υπηρεσίες, θέαμα και συγκινήσεις στους χιλιάδες θεατές που μας εμπιστεύονται κάθε χρόνο και μας δείχνουν την αγάπη και την υποστήριξη τους, ήδη από την εποχή που η Athens Flying Week διοργανώνονταν στο αεροδρόμιο του Τατοΐου. 

Εντέλει, το όραμα της ομάδας είναι να φέρουμε όλο και περισσότερο κόσμο, κυρίως νέους ανθρώπους, κοντά στην αεροπορία και να αποκτήσουμε ως χώρα αυτό που λέμε «αεροπορική κουλτούρα». Και φυσικά να έχουμε, όπως κάθε χρόνο, εντυπωσιακές συμμετοχές μεμονωμένων αεροσκαφών ή σμήνη από στρατιωτικά ή πολιτικά αεροπλάνα και να διαφημίζουμε την Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο. Όλο αυτό, βεβαίως, δεν θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργού κ. Νικόλαου Δένδια, του ΓΕΕΘΑ, της Πολεμικής Αεροπορίας, της 114 Πτέρυγας Μάχης που μας φιλοξενεί και φέτος και συνολικά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό μας. 

ΕΡ: Τι ξεχωριστό θα δούμε φέτος; Μας έχετε συνηθίσει σε πολύ δυνατές συμμετοχές, ποιες θα ξεχωρίζατε για τη 12η Athens Flying Week;

ΑΠ: Φέτος εκτός από τα πολλά ακροβατικά σμήνη στα οποία θα αναφερθώ στη συνέχεια, θα έχουμε δύο μοναδικές επιδείξεις που θα δουν για πρώτη φορά οι θεατές της Athens Flying Week. Η πρώτη αφορά σε κάτι που μας ζητούσαν εδώ και πολλά χρόνια οι φίλες και οι φίλοι μας, μια τακτική εμπλοκή ανάμεσα σε δύο ελληνικά μαχητικά πρώτης γραμμής! Θα έχουμε λοιπόν σενάριο εικονικής αερομαχίας ανάμεσα σε ένα Rafale και ένα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει… Επίσης, φέτος ξεχωρίζει η γαλλική συμμετοχή Rafale Requin Mike με δύο αεροσκάφη σε διαμόρφωση τακτικής περιπολίας! Ακόμη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα δούμε τον Ιταλό Dario Costa της RedBull, τον αεροπόρο που πέρασε μέσα από δύο διαδοχικά τούνελ με το Extra 330 SC αλλά και το iconic Antonov-26 της ρουμανική αεροπορίας που, επίσης, επισκέπτεται την Ελλάδα για πρώτη φορά. 

Οι εντυπωσιακές συμμετοχές δεν σταματούν εδώ φυσικά. «Πρεμιέρα» θα κάνουν και τα νέα ελικόπτερα MH-60 Romeoπου απέκτησε πριν από λίγους μήνες το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ, το Ρ-3 Orion θα πραγματοποιήσει μια σπάνια επίδειξη για τις φίλες και τους φίλους της Athens Flying Week! Σας είπα, όμως, ότι φέτος έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε πολλά αεροπορικά σμήνη. Μαζί μας, λοιπόν, θα είναι οι εντυπωσιακοί Saudi Hawks – τα γεράκια της Σαουδικής Αραβίας – που λατρεύει το ελληνικό κοινό, οι Ισπανοί Patrulla Aguila που ξεσηκώνουν τους θεατές και οι Ελβετοί με τα εννιά αεροσκάφη PC-7!

Στις μεμονωμένες συμμετοχές, ξεχωρίζει το Eurofighter Typhoon της Σαουδικής Αραβίας, η εθνική μας ομάδα αεροπορικών επιδείξεων – το F-16 ΖΕΥΣ, το Τ-6 ΔΑΙΔΑΛΟΣ και το θρυλικό Spitfire και φυσικά όλα τα πτητικά μέσα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που θα δώσουν και φέτος το «παρών» μαζί με ελίτ τμήματα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. 

Φυσικά, έχουμε και πολύ εντυπωσιακές ιδιωτικές συμμετοχές, όπως ο Dario Costa στον οποίο αναφέρθηκα νωρίτερα, ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού – ο Ιταλός πρωταθλητής Luca Bertossio – με το Glider και ο εκπληκτικός Frank VanHouten – γνωστός και ως «Dutch Rush» που θα κλείσει το πρόγραμμα του Σαββάτου με ένα τρομερό βραδινό σόου με πυροτεχνήματα! Και επειδή μας αρέσουν οι εκπλήξεις και ξέρουμε πως αρέσουν και στις φίλες και τους φίλους μας, ετοιμαζόμαστε για δύο ακόμη άκρως εντυπωσιακές συμμετοχές που θα έρθουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα μας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό… 

ΕΡ: Η Athens Flying Week είναι πλέον δημοφιλής και στο εξωτερικό και συγκεντρώνει επισκέπτες από πολλές χώρες του κόσμου, προβάλλοντας την Ελλάδα και τις ομορφιές της. Θεωρείτε ότι είναι ένα προϊόν που ενισχύει τον ελληνικό τουρισμό; 

ΑΠ: Κάθε χρόνο έχουμε εκατοντάδες επισκέπτες που έρχονται από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Βραζιλία, την Αργεντινή και αλλού. Εκτός, όμως, από τους «φανατικούς» των air shows, παρατηρούμε μεγάλη συμμετοχή και από τουρίστες που συνδυάζουν την παρουσία τους στην Athens FlyingWeek με τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Πολλοί, μάλιστα, επικοινωνούν μαζί μας και μας ζητούν συμβουλές για το πως θα οργανώσουν τις διακοπές τους ώστε να εκμεταλλευτούν όσο καλύτερα μπορούν τον χρόνο τους στη χώρα μας, εντάσσοντας πάντα τη μία ή και τις δύο ημέρες του air show. 

Σε αυτό, αν προσθέσουμε την προβολή που απολαμβάνει η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που απαθανατίζουν τα μαχητικά αεροσκάφη με φόντο τα υπέροχα ελληνικά τοπία, αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για ένα προϊόν που δίνει προστιθέμενη αξία στον ελληνικό τουρισμό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ακόμη και οι πιλότοι και τα πληρώματα που έρχονται να πετάξουν στην Athens Flying Week επιστρέφουν στην Ελλάδα την επόμενη χρονιά για να κάνουν διακοπές με τις οικογένειες τους. Για όλους αυτούς τους λόγους, θα πρέπει να στηρίξουμε ενεργά τον θεματικό τουρισμό στη χώρα μας, καθώς μπορεί να συμβαδίσει με το παραδοσιακό τουριστικό προϊόν που είναι το ελληνικό καλοκαίρι, πηγαίνοντας, όμως, ένα βήμα παρακάτω και αναδεικνύοντας τη χώρα ως κορυφαίο προορισμό για διοργανώσεις, συνέδρια και μεγάλα θεματικά event, όπως η Athens Flying Week.

ΕΡ: Το air show απευθύνεται σε όσους έχουν σε σχέση με τον χώρο της αεροπορίας ή είναι ένα event που μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι; 

ΑΠ: Ο στόχος μας, όπως ανέφερα νωρίτερα, είναι να προωθήσουμε την αεροπορική ιδέα και να φέρουμε τον κόσμο, ειδικά τους νέους, κοντά στην αεροπορία. Την Πολεμική αλλά και τη Γενική Αεροπορία. Η Ελλάδα πρέπει να καλλιεργήσει την αεροπορική κουλτούρα όπως όλες οι σύγχρονες χώρες του κόσμου. Είναι ένα πεδίο που, δυστυχώς, έχουμε μείνει λίγο πίσω.

Για να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, στο air show έχουμε σημαντική παρουσία από σχολές εκπαίδευσης αλλά και από τις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά τη Σχολή Ικάρων. Όσοι ενδιαφέρονται να έρθουν πιο κοντά στην αεροπορία, είτε τη βλέπουν ως χόμπι είτε ως επαγγελματική αποκατάσταση, μπορούν να ενημερωθούν και να προγραμματίσουν πτήσεις εξοικείωσης, ειδικά οι φίλες και οι φίλοι που έρχονται από την επαρχία ή τα νησιά και δεν είχαν έως τώρα τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη Γενική ή την Πολεμική Αεροπορία. Ταυτόχρονα, η παρουσία της Aegean που κάθε χρόνο συμμετέχει στην  Athens  Flying Week τόσο με τα αεροπλάνα της, τα οποία κάνουν εντυπωσιακούς ελιγμούς, όσο και με το προσωπικό της, είναι εκεί για να ενημερώσει τους φιλόδοξους νέους πιλότους για το πως θα διεκδικήσουν μια καριέρα σε μια μεγάλη αεροπορική εταιρεία. 

ΕΡ: Φέτος το air show έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Είναι μια κατεύθυνση που θα ακολουθήσετε και σε επόμενες διοργανώσεις; 

ΑΠ: Η ομάδα της Athens Flying Week σέβεται και αγαπά το περιβάλλον και αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα μας η μείωση του αποτυπώματος μας. Ήδη από πέρυσι, για τις μετακινήσεις πληρωμάτων και προσωπικού χρησιμοποιούμε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Volvo Hellas, συστήνουμε στους επισκέπτες να χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς της διοργάνωσης ή τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς για να έρθουν στο αεροδρόμιο της Τανάγρας και φυσικά καταργούμε σταδιακά οτιδήποτε πλαστικό ή μη ανακυκλώσιμο προϊόν. Ακόμη, η ομάδα μας, με πολλή δουλειά έχει σχεδιάσει με τέτοιο τρόπο το πρόγραμμα δοκιμών αλλά και το διήμερο πρόγραμμα του air show ώστε τα αεροσκάφη να μένουν στον αέρα μόνο τον απολύτως απαραίτητο χρόνο, μειώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση καυσίμου και την εκπομπή αερίων στην ατμόσφαιρα. 

Αποτελεί δέσμευση μας να συνεχίσουμε με περισσότερες περιβαλλοντικές δράσεις ώστε χρόνο με τον χρόνο, η Athens Flying Week να γίνει – εκτός από το μεγαλύτερο αεροπορικό σόου της ανατολικής Μεσογείου – και το πιο «πράσινο» airshow της Ευρώπης.