Αντιμέτωπη με τον πύρινο εφιάλτη ήταν για μία ακόμα νύχτα η βορειοανατολική Αττική, με τους εθελοντές να συνεχίζουν να παλεύουν με τις φλόγες. Λίγα λεπτά μετά τις 05:00 τα ξημερώματα στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του οικισμού Ερυθρός να απομακρυνθούν μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος προς Ραφήνα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα είναι καλύτερη, δεν υπάρχει πλέον ενιαίο μέτωπο και οι άνεμοι είναι πιο αδύναμοι σε σχέση με χθες, όμως οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι αντιμέτωπες με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες: στον Βαρνάβα, στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στο Άνω Σούλι και στην Πεντέλη, ενώ συνεχώς σημειώνονται αναζωπυρώσεις.

🔥❗️Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη νέα Μάκρη λίγο πριν από το κέντροΦώτο : Dimitris Zaharis

Posted by Forecast Weather Greece on Monday, August 12, 2024

Νωρίτερα, στάλθηκαν δύο μηνύματα από το 112 για την περιοχή του Μαραθώνα. Το ένα πριν από τα μεσάνυχτα με την οδηγία στους κατοίκους της περιοχής Βράνα Μαραθώνα να απομακρυνθούν προς Νέα Μάκρη· το δεύτερο, μετά τα μεσάνυχτα, για ετοιμότητα στον Μαραθώνα γενικά, λόγω της δασικής πυρκαγιάς.

🔥Η μεγάλη #πυρκαγιά συνεχίζει να καίει στο πέρασμα της αυτή την ώρα πάνω από την Νέα Μάκρη και συγκεκριμένα πάνω απ’ το κέντρο υγείας.

Posted by Forecast Weather Greece on Monday, August 12, 2024

Στο μεταξύ, χθες βράδυ πυροσβέστες εντόπισαν εντός κτίσματος επαγγελματικής χρήσης που κάηκε, στο Πάτημα Χαλανδρίου, πιο συγκεκριμένα στην οδό Στρατονίκης, απανθρακωμένο πτώμα, που πιθανότητα ανήκει σε γυναίκα περίπου 60 ετών.

Η άτυχη γυναίκα την ώρα της πυρκαγιάς βρισκόταν εντός του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται βιοτεχνία, και δεν πρόλαβε να βγει εγκαίρως.

Η δορυφορική εικόνα από τη NASA το πρωί της Τρίτης 13 Αυγούστου 2024:

Σημειώνεται πως ο αριθμός των κρατών που έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έχει διευρυνθεί.

Εκτός από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τσεχία, στο αίτημα ανταποκρίθηκαν ακόμη 3 χώρες που θα διαθέσουν δυνάμεις και συγκεκριμένα:

  • η Σερβία ένα ελικόπτερο καθώς και 35 πυροσβέστες με 10 οχήματα,
  • η Ρουμανία 44 πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα και
  • η Τουρκία δύο αεροσκάφη.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία πέραν του ενός ελικοπτέρου, θα αποστείλει και 200 πυροσβέστες με 28 υδροφόρα οχήματα.

Η Πυροσβεστική εφιστά την προσοχή όλων, δεδομένου ότι οι συνθήκες για την έναρξη πυρκαγιών παραμένουν επικίνδυνες όχι μόνο για σήμερα Τρίτη αλλά και για τις επόμενες ημέρες.