Τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών σε πολλές περιοχές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων, επεσήμανε ο διευθυντής Ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Μιλώντας στο ΕΡΤNews, ο κ. Λαγουβάρδος προειδοποίησε ότι πλέον, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μια φωτιά σε δασική περιοχή, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε ο κ. Λαγουβάρδος. Επισήμανε επίσης ότι οι ισχυροί άνεμοι, που σε κάποιες περιοχές θα φτάσουν τα 80 με 90 χιλιόμετρα την ώρα, αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών. «Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων καθιστά τις επόμενες ημέρες εξαιρετικά κρίσιμες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κυριακή αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη ημέρα όσον αφορά την πιθανότητα εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς, λόγω των ήδη πολύ ισχυρών ανέμων, ιδιαίτερα στην Αττική και την Πελοπόννησο. «Εάν ξεσπάσει μια πυρκαγιά, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να την ελέγξουμε», τόνισε ο κ. Λαγουβάρδος, επισημαίνοντας την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση.

Όσον αφορά τις γενικές κλιματικές συνθήκες, ο κ. Λαγουβάρδος ανέφερε ότι ο Ιούνιος και ο Ιούλιος σημείωσαν ρεκόρ θερμοκρασιών όλων των εποχών, με τον Ιούλιο να χαρακτηρίζεται από έναν καύσωνα διάρκειας 16 ημερών. «Εάν συνεχιστεί έτσι ο Αύγουστος, θα μπορούμε να μιλάμε για το πιο θερμό καλοκαίρι που έχουμε βιώσει ποτέ στη χώρα μας», τόνισε.

Επιπλέον, εξέφρασε ανησυχία για τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα. «Η παρατεταμένη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για την ανθρώπινη υγεία», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι πόλεις θα επηρεαστούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή στο μέλλον.

Τέλος, ο κ. Λαγουβάρδος υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερους χώρους πρασίνου, ειδικά στην Αττική, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις των παρατεταμένων καυσώνων στις επόμενες δεκαετίες.