Καλύτερη φαίνεται να είναι από τα ξημερώματα η εικόνα της φωτιάς που καίει από το μεσημέρι της Τετάρτης 7/8 στον Δήμο Αμαρίου στο νότιο Ρέθυμνο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν υπάρχει κάποιο ενιαίο μέτωπο ενεργό, ωστόσο υπάρχουν διάσπαρτες εστίες.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε σε σχετικό του ρεπορτάζ το Mega θετικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι έχουν «πέσει» οι άνεμοι και αυτό διευκολύνει το έργο των 290 πυροσβεστών δασοκομάντος.

Με το πρώτο φως της ημέρας άμεσα σηκωθούν και τα εναέρια μέσα.

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς εκκενώθηκαν 9 χωριά ενώ πολλές περιοχές έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την ώρα που οι φλόγες έφτασαν στα όρια με τον νομό Ηρακλείου.

Η φωτιά έχει ήδη καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής και δασικής έκτασης.

Κικίλιας: Δεν θα φύγει κανείς μέχρι να σβήσει και η τελευταία σπίθα

Στην Κρήτη μετέβη ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας πως οι δυνάμεις θα μείνουν στο σημείο έως ότου να σβήσει εντελώς η φωτιά.

«Εδώ και δύο ημέρες, οι άνδρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι εθελοντές, αλλά και οι δύο βαθμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Περιφερειάρχης, οι κ.κ. Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, οι κ.κ. Πρόεδροι των χωριών, ο απλός κόσμος, η Ελληνική Αστυνομία, ο στρατός, δίνουν μεγάλη μάχη.

Σήμερα ήρθα με άλλους 50 δασοκομάντος, πλέον ξεπερνάμε τα 250 άτομα, τα 50 οχήματα και σε rotation τα 23 εναέρια μέσα και 2 συντονιστικά. Με ικανοποίηση βλέπω ότι, για δεύτερη φορά, μέτωπο δεν έχουμε. Όμως, πρέπει όλοι μαζί – και αυτό θα οργανώσουμε τώρα – να δουλέψουμε στο καμένο και στο άκαυτο, έτσι ώστε να μη βρεθούμε στη δύσκολη θέση αν ξανανέβουν οι άνεμοι και τα μποφόρ. Τα μποφόρ θα φτάσουν τα 8 στην Κρήτη και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Άρα, θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά σήμερα το βράδυ και αύριο.

Θα παραμείνουν όλα τα εναέρια εδώ πέρα και θα έχουμε διαβροχές και τους κύκλους που έχει ήδη οργανώσει ο κ. Αρχηγός. Ευελπιστούμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Πάντως, κανείς δεν πρόκειται να φύγει από εδώ αν δεν κάνουμε τη δουλειά μας» δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης 8/8 ο υπουργός.

9 φορές ήχησε το 112

Τις προηγούμενες ώρες το 112 ηχούσε συνεχώς για εκκενώσεις περιοχών. Οι κάτοικοι καλούνταν να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών και να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Ειδικότερα εκδόθηκαν 9 μηνύματα 112 και συγκεκριμένα:

  • Στις 12:10 εκδόθηκε ενημερωτικό μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα στις περιοχές Αποδούλου, Άγιος Ιωάννης και Νίθαυρη για ετοιμότητα
  • Στις 12:39 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Φουφουρά
  • Στις 12:50 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αγία Παρασκευή προς Μάνδρες
  • Στις 15:06 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Βαθιακό προς Πλάτανο
  • Στις 15:30 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Πλάτανος προς Λοχριά
  • Στις 15:45 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Νίθαυρη
  • Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Σάτα προς Κλίμα
  • Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Ρίζικας προς Μάνδρες
  • Στις 16:25 απομάκρυνση από τις περιοχές Άρδακτος και Λοχριά προς Καμάρες