Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξεκίνησε χθες στο νότιο Ρέθυμνο, στην περιοχή του Αμαρίου.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυροσβεστών που επιχειρούν.

Η Πολιτική Προστασία με μηνύματα ενημερώνει τους κατοίκους για την κατάσταση της φωτιάς και τα σημεία που πρέπει να κατευθυνθούν, όταν η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη.

Πλησιάζει τα σπίτια η φωτιά

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, Γιώργος Τσαπάκος, μιλώντας για την κατάσταση της φωτιάς είπε: «Η εικόνα πραγματικά είναι πολύ δύσκολη. Οι συνθήκες είναι αντίξοες, επιχειρούν και
εναέρια και πεζοπόρα.

Η φωτιά έχει πλησιάσει κοντά σε σπίτια. Δεν έχουν διαπιστωθεί προβλήματα σε οικισμούς. Έχουμε εκκενώσει προληπτικά κάποιους οικισμούς. Η φωτιά αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση λόγω των ανέμων. Όταν σταματήσουν τα εναέρια, τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα».

Εκκενώθηκαν εννέα οικισμοί

Ήδη κάτοικοι των χωριών Αγία Παρασκευή, Πλάτανος, Αποδούλου, Βαθιακό, Λοχριά, Άδραχτος, Ρίζικας, Σάττα και Χορδάκι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία.

Άλλωστε, από πλευράς του Δήμου Αμαρίου υπάρχει σχετική ενημέρωση ότι το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου στο Φουρφουρά είναι ανοικτό για όσους έχουν απομακρυνθεί ή θα ειδοποιηθούν, καθώς υπάρχει ειδική μέριμνα.

Στην Κρήτη ο Βασίλης Κικίλιας

Στην πυρκαγιά του Νοτίου Ρεθύμνου μεταβαίνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, καθώς και δεύτερη αερομεταφερόμενη ομάδα από Αθήνα με 40 δασοκομάντο. 

«Κανένας δεν πρόκειται να φύγει από δω, εάν δεν κάνουμε πρώτα τη δουλειά μας», δηλώνει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

«Εδώ και δύο μέρες οι άντρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι εθελοντές, αλλά και οι δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμαρχοι, πρόεδροι των κοινοτήτων και των χωριών μαζί με τον απλό κόσμο, την αστυνομία και τον στρατό, δίνουν πολύ μεγάλη μάχη.

Σήμερα ήρθα στην περιοχή. Με άλλους 50 δασοκομάντος, πλέον ξεπερνάμε τα 250 άτομα, τα 50 οχήματα και τα 23 εναέρια μέσα, μαζί με δύο συντονιστικά. Με ικανοποίηση βλέπω ότι για δεύτερη φορά δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά πρέπει όλοι μαζί, κι αυτό θα οργανώσουμε τώρα, να δουλέψουμε, έτσι ώστε να μη βρεθούμε σε δύσκολη θέση αύριο, αν ξανανέβουν οι άνεμοι και τα μποφόρ. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά σήμερα το βράδυ και αύριο, επειδή θα παραμείνουν όλα τα εναέρια μέσα και θα έχουμε τις ρίψεις, διαβροχές, τους κύκλους, ευελπιστούμε σε ένα καλό αποτέλεσμα».

Σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων, επειδή ερωτήθηκε, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε: «Σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα αποζημιώσεων είμαι ήδη σε ανοιχτή γραμμή με τον κύριο Τριαντόπουλο, που έχει και την αρμοδιότητα. Όλοι οι άνθρωποι που έχουν υποστεί ζημιές θα υποστηριχτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όμως αυτή τη στιγμή προέχει να φέρουμε αποτέλεσμα στο μέτωπο της φωτιάς».

Σύμμαχος της φωτιάς οι καιρικές συνθήκες

Οι συνθήκες στο μέτωπο είναι πολύ δύσκολες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να υπάρξει συνδρομή και από άλλες περιοχές της χώρας, καθώς η κατάσταση είναι οριακή και σε επίπεδο ανθρώπινων δυνάμεων, όπως μετέδιδε το cretalive.