Καύσωνα διαρκείας περιμένουμε τις επόμενες ημέρες στη χώρα, με τον υδράργυρο να αναμένεται να εκτοξευτεί πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου και να διατηρηθεί εκεί για αρκετές ημέρες.
Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, από το Σάββατο ο υδράργυρος θα παραμείνει κολλημένος πάνω από τους 39 βαθμούς και στη συνέχεια θα φτάσει και τους 41.
Η του έμπειρου προγνώστη:
Οι «φωλιές καύσωνα» που εκτοξεύουν τον υδράργυρο
Ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος εξηγεί στο προσωπικό του μπλογκ τον λόγο που ο καιρός στην Ελλάδα είναι τόσο θερμός.
«Οι ‘’φωλιές’’ του καύσωνα βρίσκονται στην υποτροπική ζώνη των υψηλών πιέσεων. Έχετε συνειδητοποιήσει πόσο κοντά στη ζώνη αυτή βρίσκονται οι μεσογειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης βέβαια της πατρίδας μας;», γράφει ο μετεωρολόγος.
Την ίδια ώρα που οι θερμοκρασίες είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, χαρακτηριστικό του καλοκαιριού στην Ελλάδα είναι τα μελτέμια που πνέουν σε βόρειες κατευθύνσεις.
«Από φυσικής πλευράς, το μελτέμι μεταφέρει αέριες μάζες από τα ΒΑ Βαλκάνια, για να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται στην Κύπρο και στη Μέση Ανατολή με την ανοδική κίνηση του εκεί ευρισκόμενου θερμού αέρα. Όταν στα ΒΑ Βαλκάνια ο καύσωνας έχει κάνει προγεφύρωμα, το μελτέμι γίνεται ανεμιστήρας στα προσήνεμα και αερόθερμο στα υπήνεμα της χώρας μας!», εξηγεί ο Δημήτρης Ζιακόπουλος.
Οι χάρτες με τις περιοχές με πολύ υψηλό ή ακραίο κίνδυνο λόγω ζέστης
Heat alarm έχει σημάνει από τους μετεωρολόγους, καθώς η επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα στη χώρα μας, ξεπερνώντας ακόμα και τους 38-40 °C σε πολλές περιοχές, συμβάλλει στη διατήρηση της θερμής επιβάρυνσης και της σχετικής επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία σε υψηλά επίπεδα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT–ALARM, πολύ υψηλό έως και ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας λόγω θερμής επιβάρυνσης αναμένεται την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 κυρίως σε περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.
Περαιτέρω αύξηση της επικινδυνότητας αναμένεται το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024 σε βόρεια και κεντρικά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, φτάνοντας έως και το ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας σε περιφερειακές ενότητες και περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Θάσος) και της Κ. Μακεδονίας (Σέρρες, Κιλκίς, Λαγκαδάς-Βόλβη, Χαλκιδική, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία), όπως φαίνεται στον επόμενο χάρτη του meteo.