Πέρασαν 18 χρόνια, από την πρώτη συνάντηση ομίλων φουσκωτών σκαφών το 2006, στην Μήλο, όπου τότε έγινε αντιληπτή η ανάγκη καθιέρωσης μιας τέτοιας συνάντησης που στα επόμενα έτη αγκαλιάστηκε και γιγάντωνε σε συμμετοχές σκαφών και μελών. Πολλά νησιά φιλοξένησαν όλα αυτά τα χρόνια τις Πανελλήνιες. Η Σύρος, η Χίος, η Αλόννησος, η Λέρος, η Κώς, η Σάμος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Μήλος, η Λέσβος, η Αμοργός και τελευταία η Χαλκίδα.
Την ευθύνη διοργάνωσης αναλάμβαναν όμιλοι και το 2008, η Ε.ΟΜ.Ο.Φ.Σ. η Ελληνική Ομοσπονδία Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών, την 8η Πανελλήνια στην Αντίπαρο.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, οι διοργανωτές αντιμετώπιζαν πρόβλημα εύρεσης λιμανιού που να εξυπηρετεί τόσο μεγάλο αριθμό φουσκωτών σκαφών από ομίλους Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Χαλκίδας, Σύρου, Πάτρας, Χίου, Λέσβου, Σάμου, Κω, Λέρου, Ρόδου, Ηρακλείου, Χανίων και φυσικά των τριών ομίλων της Αθήνας ΟΦΣΕ – ΙΑΣΩΝ και ΝΑΥΤΙΛΟΣ.
Παρόλα αυτά, ο θεσμός έπρεπε να συνεχιστεί και για το 2024 την ευθύνη διοργάνωσης ανέλαβε η Ε.ΟΜ.Ο.Φ.Σ. σε συνεργασία με ομίλους και ως τόπος επελέγη το Κουφονήσι, συνδυαζόμενο με το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος από 21 έως 24 Ιουνίου.
Μετά από τις απαραίτητες επικοινωνίες, ο Δήμος Νάξου και η Δημοτική Ενότητα Κουφονησίου, άνοιξαν την αγκαλιά τους και παραχώρησαν το λιμάνι και βέβαια ότι υλικά ήταν απαραίτητα.
Πολύμηνες οι προετοιμασίες για την διοργάνωση και πολλές οι συμμετοχές, που έφτασαν τα 118 σκάφη και πάνω από 350 μέλη, με κορύφωση αρχές Ιουνίου που ο παρατεταμένος καύσωνας και οι καλοτάξιδες θάλασσες ανάγκαζαν τους διοργανωτές να αποκλείουν συμμετοχές σκαφών λόγω περιορισμένων θέσεων στο λιμάνι.
Ο Αίολος όμως με τον Ποσειδώνα, δεν θέλησαν να μας κάνουν το χατίρι και από αρχές της εβδομάδας οι θάλασσες ήταν απαγορευτικές για ασφαλή πλεύση, όμως αρκετοί ήταν αυτοί που είχαν συνδυάσει καλοκαιρινές διακοπές και ήδη είχαν ξεκινήσει με τα φουσκωτά τους.
Η συντονιστική αποφάσισε επειδή προέχει το θαλασσινό αντάμωμα να πραγματοποιηθεί η 16η Πανελλήνια. Πολλοί έψαξαν άλλους τρόπους για να φτάσουν στο νησί αλλά δυστυχώς λόγω της κίνησης του 3ημέρου δεν υπήρχαν διαθέσιμα εισιτήρια σε πλοία.
Παρόλα αυτά εκτός από τα σκάφη συγκεντρώθηκαν πάνω από 110 μέλη ομίλων φουσκωτών από Αλεξανδρούπολη, Πάτρα, Βόλο, Χαλκίδα, Χανιά, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Σύρο και από Αθήνα ΟΦΣΕ και ΙΑΣΩΝ.
Η πρώτη ημέρα ξεκίνησε με το καλωσόρισμα, που έγινε από την ΕΟΜΟΦΣ, Παρασκευή απόγευμα με μουσική φαγητό, μπροστά στο περίπτερο της Γραμματείας στο χώρο της μαρίνας.
To Σάββατο μεσημέρι έγινε συνάντηση σε beach bar σε μια χρυσαφένια και υπήνεμη παραλία, όπου τα μέλη των Ομίλων συγκεντρώθηκαν για ένα διασκεδαστικό beach party.
Το ίδιο βράδυ ακολούθησε η κεντρική εκδήλωση σε ταβέρνα του νησιού, όπου με την θέα από την πανσέληνο να λούζει την Κέρο και να λαμπυρίζει τη θάλασσα, έγιναν οι απονομές σε συμμετέχοντες Ομίλους αλλά και στις τοπικές αρχές και ακολούθησε νησιώτικη βραδιά με μουσικούς της περιοχής.
Την Κυριακή πρωί πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην τεράστιας αρχαιολογικής αξίας Κέρο.